News55

Så slipper du bedragare – bli anonym på nätet

Två kvinnor sitter framför en laptop. Logga in på några av internets vanligaste söktjänster och gör dig så anonym det går på nätet så att bedragare får svårare att hitta dig
Logga in på några av internets vanligaste söktjänster och gör dig så anonym det går på nätet så att bedragare får svårare att hitta dig. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 okt. 2024Publicerad: 19 okt. 2024

Bedrägerier är ett stort problem och en del av dem är så kallad fysisk vishing när bedragare ringer till äldre för att komma hem till dem och lura av dem värdesaker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid fysisk vishing ringer bedragare många samtal, om den som svarar inte blir misstänksam inleder de ett bedrägeriförsök, det skriver Hem & Hyra.

I en del fall slutar bedrägeriet med att en bedragare går hem till offret och lurar av offret sina besparingar.

Bedragarna hittar sina offers namn, adress och telefonnummer på internet, där flera söktjänster publicerar människors namn, adress, telefonnummer och ålder.

De kan även se var i en fastighet en person bor och om det finns fler vuxna i hushållet. Allt det här kan bedragare använda men det går att göra sig mindre synlig på nätet.

Hemligt telefonnummer

Du kan göra så att ditt telefonnummer och dina personuppgifter blir svårare att hitta.

Söktjänsterna på nätet köper personuppgifter från mobiloperatörerna och Statens personadressregister, SPAR, så det första du kan göra är att vända dig till din mobiloperatör och be att få hemligt telefonnummer.

På grund av lagstiftningen går det inte att helt ta bort sina personuppgifter på en del tjänster då de skyddas av Yttrandefrihetsgrundlagen och har samma starka skydd som exempelvis tryckta tidningar.

ANNONS

Förra året gav regeringen en utredare i uppdrag att se över om lagen kan ändras så att den inte omfattar söktjänster på nätet, detta med hänvisning till bland annat bedrägerier mot äldre.

ANNONS

Ta bort personuppgifter

Hem & Hyra beskriver hur du kan dölja eller göra dina personuppgifter svårare att hitta hos några vanliga söktjänster:

Eniro.se loggar du in med Bank-id för att ändra eller ta bort de uppgifter som visas om dig.

Hitta.se loggar du in med Bank-id och letar efter “Ta bort kontaktsida”.

Ratsit.se loggar du in med bank-id och letar fram “Personuppgiftspolicy”, här döljs dina personuppgifter bara i ett år, därefter måste du göra om proceduren. De som loggar in i tjänsten kan dock hela tiden se dina personuppgifter.

Birthday.se letar du upp “Kontakta Birthday” och skriver ett meddelande för att ta bort ett felaktigt telefonnummer eller dölja dina personuppgifter. De som loggar in i tjänsten kan fortfarande kunna se dina personuppgifter, men det blir lite svårare. Du kan även mejla till [email protected].

Merinfo.se loggar du in med bank-id och letar upp ”Ta bort mig från Merinfo.se”. De som loggar in i tjänsten kommer fortfarande kunna se dina personuppgifter. Här kan du dölja ditt telefonnummer via “Mina sidor”.

ANNONS

Mrkoll.se loggar du in med bank-id och letar upp “Kundservice” för att ta bort ditt telefonnummer eller tillfälligt dölja din adress.

Alarmerande ökning av fräckt äldrebedrägeri

Enligt polisen ökar så kallad fysisk vishing, där en bedragare ringer upp äldre och påstår att deras tillgångar är hotade.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS