“Vad spelar det för roll” att Konungen sade fel namn om sitt nyfödda barnbarn? Det tycker flera kulturpersonligheter som nu kärleksbombar Hans Kungliga Majestät.


Mest läst i kategorin

Det är inga opartiska tyckare som ger sig in i namndebatten på Kung Carl Gustafs sida direkt. Åtminstone inte när hovets informationschef Margareta Thorgren i SVT uttalar sitt stöd efter namnmissen.
MISSA INTE: Pensionsmyndigheten: Så får du 3 900 i lägre skatt – i månaden
Konungen sade fel namn
“Den värme och det hjärta som det här möts av, både i går och i dag, det är ju det som tar över och det är fint”, Margareta Thorgren till SVT Nyheter.
På måndagen råkade Kung Carl Gustaf presentera prins Carl Philip och prinsessan Sofias nyfödda dotters namn med fel bokstavsföljd. Han sade fel hela tre gånger av tre under konseljen, rapporterar SVT.
Senaste nytt
Skulle vara Ines, blev fel
Namnet som Konungen uttalade var Inse, men det skulle ju vara Ines.
Efter felsägningen rapporterade flera medier fel namn till läsare, lyssnare och tittare i hela Sverige. Kungahuset fick senare gå ut med en rättelse. Den nyfödda prinsessan ska inte heta Inse, men Ines.
“Efteråt så var ju kungen ledsen för detta, och anledningen var att kungen fick besked om namnen rätt så kort innan konseljen”, säger Margareta Thorgren till SVT Nyheter.
Kungen lider av dyslexi
Skälet till misstaget var att Kung Carl Gustaf läste fel, vilket är vanligt när man som kungen har dyslexi. Under Kungens uppväxt och yngre år har han fått motstå många hån och tillmälen för sitt dåliga bokstavssinne, vilket gjort att han bland annat fått det osmickrande namnet Knugen. Detta efter att han stavade fel på ordet Kungen som barn.
Men 2020-talet är mer förstående för dyslexi och andra neuropsykiatriska utmaningar.
“Positivt att Konungen sade fel”
Exempelvis får han nu ryggdunkar från Expressens kulturredaktör Kristin Lundell, som tycker att hans felsägning skapar en känsla av igenkänning och medmänsklighet.
“Jag tyckte ändå att det var någonting varmt och fint och positivt av det hela. För det är ju faktiskt inte hela världen om man råkar säga fel”, skrev Lundell.
Även kulturpersonligheten Mark Levengood, som News55 skrivit om tidigare,
”Små misstag som detta skänker välbehövlig medkänsla och lite kunglig glans till alla de tiotusentals dyslektiker som dagligen får kämpa med denna svårighet!”, skriver han på Instagram.
Det rapporterar SVT.
Läs mer om ekonomi:
Pensionsmyndigheten: Så får du 3 900 i lägre skatt – i månaden
Han har två elbilar och bubbelpool, men betalar inget för sin el
Lönlöst: Du med rörligt elpris kör tvättmaskin nattetid helt i onödan
Expert ryter till: Alla kan inte jobba efter 65
Svenskarna är överens: Då vill man gå i pension

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
