News55

Stäng balkongdörren – du kan bli skinnad

dörr öppen på altanen i sommar kan bli en dyr läxa
Tänk på att stänga dörren när du har vädrat ut sommarvärmen. Foto: Jessica Gow / TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

En första våg av värme efter en sen vår har gett en försmak av sommaren och då kan det vara lockande att öppna altan- eller balkongdörren för att vädra. Detta kan dock bli en dyrköpt läxa om man inte tänker sig för. Det skriver Nyheter24.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Brottsförebyggande Rådet så ökar antalet inbrott två gånger per år, dels under sommarsemestern men även under de mörkare månaderna kring november.

Har man haft inbrott och dörren varit öppen eller olåst så rör det sig inte om ett inbrott, utan rubriceras istället av polisen som olaga intrång och därmed är det betydligt svårare att få ersättning från försäkringsbolaget.

“Olaga intrång kan också ersättas men är mycket svårare att bevisa eftersom det i normalfallet inte lämnar några spår. Då har man ”bara” den drabbades berättelse, både till polisen och försäkringsbolaget”, säger Peter Stark, som är jurist och expert på boendeförsäkringar på Konsumenternas Försäkringsbyrå till sajten. 

Han förklarar att man inte behöver styrka stöld på grund av olaga intrång men man måste ändå göra det ”övervägande sannolikt”, vilket är ett lättare beviskrav, och trovärdigt.

Ha koll på både dörr och fönster

Det kan också vara lockande att ha ett fönster öppet under natten för att vädra ut sommarhettan, men även här ska man alltså se upp:

Andrea Szanto som är jurist och expert på boendeförsäkringar, även hon vid Konsumenternas Försäkringsbyrå, har tidigare sagt till Nyheter24 att man kan få ett så kallat aktsamhetsavdrag på 25 procent eller mer om man anses ha varit mycket försumlig.

ANNONS

Skräm iväg tjuven i sommar

ANNONS

Sveriges bostadsrättscentrum, SBC, bostadsrättsföreningar uppmanar i ett utskick som Dagens PS har tagit del av, att man ska hålla koll på växtlighet och belysning för att hålla inbrottstjuvar borta.

Andra tips är att sätta rutiner för byte av portkod, samverka med grannarna och vara observant på okända personer i trapphuset.

Ett hemlarm kan ge viss trygghet men ger inte ett automatiskt skydd mot inbrott.

Per Karlsson, affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC tipsar också om att vara försiktig på sociala medier. “Skriv därför inte på Facebook eller Instagram om du ska resa bort”.

ANNONS

Läs vidare:

ANNONS

Före detta tjuv avslöjar: Så slipper du inbrott

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS