News55

Guldbedragare i Sverige – minst 160 offer

Artikelbild
Polisen har fortfarande inte kunnat ringa in några misstänkta efter guldbedragarnas turné i Sydsverige. Arkivbild. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2024

Guldbedragarnas turné i Sydsverige var snabb och effektiv: På ort efter ort lämnade människor ifrån sig smycken, bestick, mynt och pokaler mot löfte om betalning senare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hittills har polisen fått in minst 160 anmälningar.

— Jag känner mig lurad och dum.

Det säger ett av offren till BLT efter att ha lämnat ifrån sig en myntsamling till bedragarna, som tillfälligt hyrt in sig i ett rum på ett hotell i Karlshamn.

Bedragarna påstod att myntsamlingen var värd 14 000 kronor. Pengarna skulle sättas in på hans bankkonto och vara överförda inom tre dagar. Men han fick ingenting.

Jag väntade in i det sista på pengarna, som jag trodde skulle komma. Jag trodde fram till i fredags att jag skulle få mina pengar. Man tror ju inte att folk beter sig på det här viset, säger mannen till BLT.Polis i bakvattnet

Bara i region Syd har polisen kännedom om att bedragare med samma förfaringssätt besökt 12–15 orter under första halvan av april – från Oskarshamn i norr till Trelleborg i söder.

Och polisen hamnar ständigt i bakvattnet, berättar polisens presstalesperson Robert Loeffel.

När folk börjar anmäla det ligger vi en vecka efter att händelsen inträffat och det vet de här personerna. De kör ett stenhårt race, för när det väl börjar komma ut i media, då är det för sent – då är de redan någon annanstans eller så har de slutat, säger han.

ANNONS

Även i Halland har exakt likadana bedrägerier genomförts på flera antal orter och där har hittills 25 anmälningar gjorts, rapporterar P4 Halland.

Slipade män

”Vi köper du säljer!” har det stått i reklambladen som delats ut i brevlådor Inför besöket på respektive ort. De som nappat har mött två slipade män.

De är väldigt tillmötesgående, trevliga och kunniga på sitt område, verkar det som — så som bedragare brukar uppträda.

Polisen går nu igenom anmälningarna och undersöker bland annat övervakningskameror på de platser som bedrägerierna skett. Men hittills finns ingen misstänkt.

Som i alla andra fall när du ska sälja någonting. Lämna aldrig ifrån dig en vara innan du har fått in pengarna på ditt konto, säger Robert Loeffel.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS