I nästan hundra år var det olagligt att odla svarta vinbär i stora delar av USA.


Mest läst i kategorin
Bäret betraktades som ett hot mot hela landets skogsindustri och myndigheterna gick så långt som att förbjuda inte bara odlingen, utan också transporten och försäljningen.
I dag hyllas samma bär som en näringsbomb och klimatsmart resurs, uppger Dagens PS.
MISSA INTE: 80-talsstjärna gästar Allsången ikväll. News55
Från älskat till förbjudet
Historien om svarta vinbär i USA börjar redan på 1600-talet, när brittiska nybyggare tog med sig bärbuskar över Atlanten.
Bären trivdes utmärkt i det amerikanska klimatet och blev snart populära bland både odlare och hushåll, särskilt i nordöstra delarna av landet.
Men i början av 1900-talet förändrades allt.
En aggressiv svampsjukdom, rostsvamp, började spridas bland landets värdefulla tallskogar.
Efter att forskare misstänkte att svarta vinbär agerade mellanvärd för svampen, svarade myndigheterna med drastiska åtgärder: alla former av vinbärsodling förbjöds.
En fristad för svarta vinbär
I Norden såg det helt annorlunda ut.
Här fanns inte den känsliga tallarten som orsakade paniken, och därför kunde svarta vinbär fortsätta odlas utan problem.
De blev en självklar del av trädgårdarna, men hamnade ändå ofta i skymundan i våra mattraditioner.
Forskningen slår larm
I dag arbetar nordiska forskare för att lyfta fram det svarta vinbäret igen, och denna gång med ett nytt perspektiv.
De menar att bäret är ett av de mest näringsrika som finns naturligt i vår del av världen, uppger Världens Historia.
Professor Stein Joar Hegland, expert på växtekologi, hyllar bärens innehåll av C-vitamin och antocyaniner – kraftfulla antioxidanter som kopplas till förbättrad blodcirkulation, hjärnhälsa och återhämtning efter fysisk aktivitet.
Det är inte bara hälsofördelarna som lockar.
Eftersom svarta vinbär växer naturligt i stora delar av Skandinavien kräver de minimala resurser att odla, till skillnad från importerade “superbär” som gojibär eller acai.
Dagens svarta vinbär i USA
Även om det federala förbudet mot svarta vinbär hävdes i USA på 1960-talet, dröjde det länge innan bären fick komma tillbaka, enligt Metro.
Professor Marvin Pritts vid Cornell University säger till tidningen att färre än en promille av den amerikanska befolkningen någonsin smakat ett svart vinbär.
Han kallar det “ett av de mest missförstådda och underskattade bären i landet.”
Se även:
Muminfigur tas bort från utställning efter kritik om rasism. News55
Trumps jakt på mineraler förklarar hans världspolitik. News55
ANNONS

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.