News55

Forskare: Då riskerar du svår nervsjukdom

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 jan. 2022

Personer som tidigare infekterats med Epstein Barr-viruset löper en 32 gånger ökad risk för att utveckla den kroniska nervsjukdomen multipel skleros, enligt en ny forskningsstudie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Epstein Barr-viruset, EBV, är ett herpesvirus som drabbar nästan alla människor. De flesta klarar sig helt utan symtom, medan viruset hos en del leder till körtelfeber.

En ny studie som publiceras i tidskriften Science pekar på att genomgången EBV-infektion medför kraftigt ökad risk för att utveckla den allvarliga neurologiska sjukdomen multipel skleros (ms), rapporterar Dagens Medicin.

Jan Hillert, professor i neurologi vid Karolinska institutet, uppger för tidningen att även tidigare forskning, däribland svensk sådan, pekat på EBV som en förutsättning för att utveckla ms.

Men då runt 95 procent av befolkningen bär på viruset, och ms ändå är relativt sällsynt har det fram till nu varit svårt att veta hur viktig faktorn är, säger han.

Det här är en mycket elegant studie som påtagligt stärker misstanken om att den här infektionen är nödvändig för att personer ska utveckla multipel skleros.

I den nya studien har forskare analyserat blodprov från amerikanska militärer som senare drabbats av ms.

Bland de personer vars första blodprov visade negativt för EBV, men som senare testade positivt, var risken att få ms 32 gånger högre jämfört med dem som förblev oinfekterade.

ANNONS

Enligt forskningsgruppen är kopplingen så stark att den inte kan förklaras av andra kända riskfaktorer för ms. Fynden anses därmed styrka att EBV är den främsta orsaken bakom sjukdomen.

Att eliminera EBV framstår än mer som det största hoppet att helt förhindra ms, säger Jan Hillert till Dagens Medicin.

Simon Uggla/TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS