News55

Forskare: Så kan extrem temperatur öka risken för stroke

Extrem temperatur kan öka risken för stroke
Extrema temperaturer till följd av klimatförändringar ökar risken för stroke. Foto: Maya Alleruzzo / AP / TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 19 apr. 2024Publicerad: 19 apr. 2024

Allt fler dör i stroke till följd av extrema temperaturer orsakade av klimatförändringar, visar en ny studie. De oroväckande siffrorna väntas öka framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en ny studie dog över en halv miljon människor i stroke kopplade till både höga och låga temperaturer under 2019, rapporterar CNN. De dystra siffrorna väntas stiga i och med ökade temperaturer runt om i världen. Förra året var det varmaste året någonsin uppmätt i världens historia.

Enligt studien har antalet strokefall kopplat till extrema temperaturer ökat sedan 1990. Särskilt utsatta är utvecklingsländer med begränsad sjukvård och där många lever i fattigdom. Äldre är inte de enda som drabbas – enligt forskningsrapporten påverkas människor i alla åldrar. 

Mary Rice, lungläkare på Beth Israel Deaconess Medical Center, kommenterar studien och menar att forskarna har gjort ett avgörande fynd. 

– Jag tycker verkligen att gruppen gjorde ett mycket bra jobb med att ha ett globalt perspektiv genom att titta på historisk data för att uppmärksamma en hälsofråga som jag tycker inte riktigt får mycket uppmärksamhet. Den totala bördan av människor som dog av stroke från temperaturer är faktiskt mycket stort, säger läkaren till CNN.

Rice publicerade nyligen en studie om klimatförändringarnas koppling till ökade fall av allergier, astma, autoimmuna sjukdomar och cancer. Enligt studien krävs omedelbara förändringar för att stoppa utvecklingen. 

Varnar patienter

Extrem temperatur
Extrema temperaturer väntas öka världen över. Foto: Silvia Izquierdo / AP / TT

Ali Saad, neurolog och verksam på klimat- och hälsoprogrammet vid University of Colorado, säger till CNN att han redan nu varnar strokepatienter om hur farliga extrema temperaturer, särskilt värme, kan vara. 

ANNONS

– Jag säger till dem att ‘jag oroar mig för att du ska bli överhettad och det finns saker vi kan göra för att förhindra både stroke och försämringen av klimatet’. 

Neurologen kommenterar också den nya studien om de ökade fallen av stroke kopplat till klimatförändringar.

– Det faktum att extremt väder, eller mer specifikt extrema temperaturer, är en riskfaktor för stroke är känt, men vad den här studien belyser är att det är den första som undersöker saker i global skala, säger Saad och fortsätter:

– När människor tänker på föroreningar eller värme när det är relaterat till hälsa, stroke eller annat, tenderar de att tänka på låg- till medelinkomstländer, men det händer över hela världen och det förväntas bli värre.

ANNONS
ANNONS