News55

Forskare varnar: Då riskerar internet att slås ut

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 nov. 2021

Det finns risk för en internetapokalyps, då stora delar av internet kan slås ut. Det rapporterar DN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Viktiga kablar på havets botten är i riskzonen, det visar en ny studie från University of California. Dessa undervattenskablar ligger till grund för att internet fungerar och de är hotade vid eventuella solstormar, skriver DN.

Sangeetha Abdu Jyothi, docent i datavetenskap och författare till studien ”Supersolstormar: Att planera för internetapokalypsen”, anser att vi behöver förbereda oss på en internetapokalyps. Det finns risk för nya utbrott av solstormar, likt det som inträffade i juli 2012. 

Då slungades laddade partiklar ut i rymden efter ett utbrott på solen. Som tur var riktades utbrottet inte åt vårt håll, men om det hade gjort det hade elektronik och internet över hela jorden kunnat slås ut. 

Vid ett sådant utbrott är det undervattenskablarna som ligger i farozonen, menar Sangeetha Abdu Jyothi. Många tror att det är tio procent risk per årtionde att en stor geomagnetisk storm slår mot oss på jorden. 

– Sannolikheten är ungefär en per 100 år. Vi har inte haft en på ett århundrade, så det kan ske inom vår livstid, säger Sangeetha Abdu Jyothi.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS