Sedan 2020 har butikspriset på kaffe fördubblats på grund av klimatförändringar och extremt väder, det kan komma att bli en lyxvara som arbetsgivare inte längre bjuder på.


Mest läst i kategorin
Kaffe är viktigt på svenska arbetsplatser, men det är inte någon självklar anställningsförmån, det skriver Chef.
I Castellums årliga trendrapport Framtidens arbetsliv toppar gott kaffe och te listan över den service som svenska kontorsarbetare uppskattar mest på kontoret.
kaffe på jobbet
Det ökande priset på kaffe gör att det riskerar att förvandlas till en lyxvara och det finns arbetsgivare som redan har slutat bjuda på det.
På sin Linkedin-sida har tidningen Chef frågat om chefer har planer på att dra in kaffet på jobbet och fått nästan 700 svar.
Bland dem som svarat har 2 procent redan dragit in kaffet, 7 procent svarar att det är oklart men att det kan bli så och 88 procent svarar nej.
På en del arbetsplatser får medarbetare betala för sitt kaffe, men att inte bjuda på kaffet kan få konsekvenser, både för chefer och för medarbetare.
Senaste nytt
Påverkar arbetsmoralen
I höstas berättade flera medier om att arbetsmoralen sjönk hos många av medarbetarna när det amerikanska elektronikföretaget Intel drog in sitt kostnadsfria kaffe.
På grund av de starka reaktionerna har nu gratis kaffe återinförts där.
Kognitionsvetaren Elin Helander menar att vi tar kaffet för givet, men att det länge har identifierats som en råvara som drabbas hårt av klimatkrisen.
Hon säger att kaffet är hotat och att priset troligtvis kommer öka ännu mer och tillägger att kaffe är viktigt men att vi människor är bra på att anpassa oss.
Kaffe väcker känslor
Elin Helander råder den chef eller arbetsgivare som funderar på att dra in på kaffet att sätta det i ett större perspektiv av omvärldsanalys och besluta ihop med medarbetarna.
Då blir de viktiga frågorna om kaffet ska tas bort eller ransoneras, om medarbetarna ska få betala för kaffet, eller om det finns någonting annat att dra ned på, så att kaffet kan behållas.
Den viktigaste frågan att besvara är kanske vilka konsekvenser indraget kaffe kan få i form av missnöjdhet och effektivitet.
”Kaffe väcker känslor. Att priset ökar beror på klimatförändringar som ger sämre skördar. Se kaffediskussionen på jobbet som ett sätt att aktivera verksamheten på att ta fram en klimatpolicy”, säger Elin Helander till Chef.

Om ni måste dra ned på kaffet
Elin Helander har sex tips till den chef som behöver dra ned på kaffet på jobbet, det första är att involvera medarbetarna i dialogen om kaffe.
Det andra är att vara medveten om att vad du än tar för beslut, så skickar du som chef och arbetsgivare ett signalvärde om vad kaffekulturen betyder.
Det tredje är att om beslutet blir att dra in kaffet behöver det sättas i en kontext: klimatet förändras, kaffepriset skenar och vi behöver tänka på hur vi konsumerar på företaget.
Det fjärde är att påminna om att allt inte är svart eller vitt. Det går kanske att ransonera kaffet eller ta betalt för det?
Det femte är att komma ihåg att vi människor tycker att det är väldigt jobbigt med förändring, men att vi samtidigt är bra på att anpassa oss.
Det sjätte är att se det som en möjlighet att påbörja en dialog och diskussion om klimatförändringar och att ta fram en klimatpolicy, det skriver Chef.
Läs mer på News55: Psykolog: Att ta betalt för kaffe på jobbet kan få personal att sluta

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.