Depression och självmord är betydligt vanligare bland äldre än yngre. Ändå saknar landstingen specialiserad vård för äldre med psykisk ohälsa. – Det är jättemärkligt, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri, till SVT.
Mest läst i kategorin
I en undersökning gjord av SVT:s Agenda frågades samtliga landsting om de har äldrepsykiatri med inriktning mot psykisk ohälsa bland äldre. På frågan svarade 11 ja och 10 nej, skriver SVT.
Ingmar Skoog, professor i psykiatri uttalar sig för SVT:
– Depression är den vanligaste orsaken till självmord bland äldre och därför är de så viktigt att det finns specialistmottagningar för äldrepsykiatri, säger han.
Resultatet av Agendas undersökning har därför fått professorn att reagera starkt.
– Det borde tas politiska beslut med krav på att det ska finnas sådana specialistmottagningar. Tänk om ett landsting till exempel skulle lägga ner barnpsykiatrin, det skulle bli ett ramaskri, säger Ingmar Skoog.
LÄS MER: Höga självmordstal bland äldre tas inte på allvar
Äldres psykiska ohälsa har lägre status
Skoog anser att det pågår en nedrustning av äldrepsykiatrin, där mottagningar blir färre och specialistkunskaper inom psykisk ohälsa bland äldre försvinner. Det kan leda till att fler äldre som lider av psykisk ohälsa inte får kontakt med psykiatrin.
– Äldre kanske inte kan ta för sig på samma sätt som yngre. Och psykiatriker är ofta inte särskilt intresserade av äldre, det är kanske inte lika spännande och intressant att ta hand om äldre, det har inte lika hög status, säger han.
– Dessutom är det brist på psykiatriker och då blir det kanske svårare för äldrepsykiatrin att hävda sig.
LÄS MER: Ensamhet vanlig orsak till äldres självmord
Ännu vanligare bland män än bland kvinnor
Ingmar Skoog berättar att det är ännu vanligare med självmord bland äldre män än bland äldre kvinnor.
– Män använder ofta mer drastiska metoder. De som har vapen hemma utgör till exempel ett riskområde. Kvinnor tar oftare tabletter och då överlever de i större utsträckning. De flesta som försöker ta sitt liv är i själva verket ambivalenta. Tar man tabletter kan det ändå finnas en utväg, man kan bli hittad i tid. Men skjuter man sig är det ju definitivt, säger Ingmar Skoog.
Han säger också att män ofta mår sämre än kvinnor när de förlorar sin partner.
– För kvinnor är det inte en riskfaktor på samma sätt. Kvinnor har ofta större sociala nätverk, säger han till SVT.
Samtidigt vill professor Ingmar Skoog betona att det är långt från alla äldre som mår dåligt.
– När jag gjorde min doktorsavhandling intervjuade jag 85-åringar och frågade om de var trötta på livet. Men även om de hade ont överallt så ville de leva, de ville veta vad som skulle hända med världen. Yngre kanske tänker att det inte är konstigt om äldre är trötta på livet, men vi kan inte ta för givet att det är så, säger Skoog till SVT.