News55

Hårda tag: Snart blir brottslingar fattiga

Brottslighet stryps
Statsminister Ulf Kristersson (M) i samspråk med gruppchef Sebastian Lundquist när han och justitieministern träffar medarbetare vid tullen och polisen som arbetade med rekordbeslaget av kokain i Norviks hamn i Nynäshamn. (Foto: Henrik Montgomery / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 21 nov. 2024Publicerad: 21 nov. 2024

Just det. Brottsligheten ska bli olönsam genom att myndigheter täpper igen alla kryphål i lagar och övrig verksamhet för att stoppa kriminella. Nu lär sig också kommun- och statsanställda att känna igen ovälkomna infiltratörer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan förra året har Skatteverket fått i uppdrag tillsammans med Kronofogdemyndigheten och Tullverket att förstärka insatserna mot kriminella pengar för att strypa den utbredda brottsligheten i Sverige, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

“Det här är en av de viktigaste frågorna för den här regeringen. Att strypa den kriminella ekonomin”, inledde finansminister Elisabeth Svantesson (M) under onsdagens presskonferens.

 Elisabeth Svantesson
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar under en pressträff i Rosenbad resultaten från Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten, som förra året fick i uppdrag av regeringen att stärka sina insatser mot den kriminella ekonomin. (Foto: Fredrik Sandberg / TT )

Ljusskygga företag har avregistrerats

Insatserna har givit vissa resultat och lett till att Skatteverket ökat antalet brottsutredningar med 30 procent sedan förra året.

Myndigheten har satsat resurser på bland annat skattefusk och felaktiga eller snåriga folkbokföringsuppgifter, vilket bidragit till den kraftiga ökningen av brottsutredningar.

Ett annat resultat som finansministern särskilt lyfte fram under presskonferensen var det ökade antalet företag som avregistrerats för moms och F-skatt som resultat av de operativa insatserna i samarbetet mellan Skatteverket och andra myndigheter.

ANNONS

Kriminella infiltratörer ska bort

ANNONS

Ett återkommande bekymmer är att kriminella lyckats infiltrera myndigheter och andra kritiska verksamheter på olika sätt, vilket kan innebära att viktig information hamnar i fel händer.

Det kan ske på olika sätt: från att en (stats)anställd lämnar ut viktig information till kriminella aktörer för att skydda eller hjälpa dem – till avancerat fusk inom olika områden för att tillskansa sig finansiella medel.

Skattemyndigheten och andra myndigheter satsar nu på utbildning av sin personal så att de lättare ska kunna upptäcka “oegentligheter”.

Brottsbekämpande åtgärder som vidtagits

  1. Stoppat företag som som blivit språngbrädor för organiserad brottslighet.
  2. Genomfört fler kontroller och avslutade brottsutredningar av företag och personer kopplade till organiserad brottslighet.
  3. Ökat insatserna för att spåra och konfiskera kriminella tillgångar.
  4. Genomfört en gemensam utbildningsinsats för att förebygga, upptäcka och hantera infiltration och otillåten påverkan.
  5. Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten har ökat deltagandet i den operativa verksamheten mot organiserad brottslighet.
  6. Motverkat falska betalningskrav.
  7. Ökat insatserna för att förebygga och motverka penningtvätt.

Planer på att lägga ned Ekobrottsmyndigheten

Mitt i alla dessa insatser finns planer på att lägga ner Ekobrottsmyndigheten.

Den före detta lagmannen och rikspolischefen Stefan Strömberg genomför på uppdrag av regeringen en översyn av Ekobrottsmyndigheten (EBM) i syfte att effektivisera arbetet mot ekonomisk brottslighet.

ANNONS

I dagsläget är det svårt att behålla kvalificerad personal som civila utredare, revisorer och analytiker.

Den negativa trenden talar mer för att de kommer att söka andra jobb i stället för att bli kvar om en redan överbelastad polismyndighet tar över ansvaret för ekobrottsutredningar.

Vad händer då med brottsbekämpningen tro?

Mer om kampen mot brottsligheten:

Brf kapad av kriminella:”Barnen gråter och fryser. News 55

Varnar för massflykt om EBM läggs ned. News 55

Systemhotande bedrägerier – 5 svenskar åtalas för grovt ekobrott. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]