News55

Världen skakad av it-kaos – drabbar flyget hårt

it
Bland annat flygbolaget Ryanair är drabbat av störningar på grund av it-haveriet. (Foto: Gorm Kallestad / NTB)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 juli 2024Publicerad: 19 juli 2024

Det globala cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike har teknikproblem och det skapar it-problem i hela världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska sjukvårdssystem ligger nere och i Australien larmar sjukhus om att de har problem med sina digitala journaler och flygbolaget, det rapporterar Aftonbladet.

Microsoft-användare drabbade

På grund av en it-krasch hos Microsoft kan användare världen över inte nå sina molndataplattformar, detta enligt ett pressmeddelande från bolaget, skriver Nyhetsbyrån Direkt i Placera.se.

Enligt Downdetector, en plattform som övervakar och rapporterar driftstatus och avbrott för onlinetjänster, appar och webbplatser, har tusentals användare rapporterat att de har problem med tjänster och appar inom Microsoft 365.

Cybersäkerhetsbolaget Crowdstrike ska ha varit involverat i uppkomsten av felet via uppdatering av en antivirusmjukvara.

Flygbolag och flygplatser

Flygbolaget Ryanair har också störningar på grund av Crowdstrikes teknikstrul, liksom det amerikanska flygbolaget Frontier, som har tvingats ställa in avgångar.

South China Morning Post rapporterar att det är långa köer på Hong Kongs flygplats då passagerarna på grund av teknikstrulet tvingas checka in manuellt.

ANNONS

BBC rapporterar att nästan 1 400 flyg ställts in globalt.

Största i historien

Sky News skriver att över hela världen har banker och företag, inklusive Sky News själva, problem, samt att flera flygplatser drabbats av det globala IT-avbrottet som gjort att Windows-datorer stängs av och tv- och radiobolag har tagits offline.

Business Times rapporterar att en tredjedel av alla McDonald’s-restauranger i Japan har tvingats stänga på grund av it-strulet.

It-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka säger till Aftonbladet att det som drabbat Crowdstrike är den största antivirusrelaterade driftstörningen i historien.

EU hotar Microsoft med storböter

Microsoft riskerar dryga EU-böter. EU-kommissionen har riktat nya anklagelser mot den amerikanska moln- och mjukvarubjässen för att missbruka sin dominerande marknadsställning genom att koppla videokonferens-appen Teams till sina andra företagsmjukvaror.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS