Sverige bryter mot FN:s barnkonvention när barn om och om igen utsätts för vräkning. Hur tänker svenska myndigheter, men framför allt – hur mår barnen?
Mest läst i kategorin
Barn har rätt till bostad och trygghet enligt FN:s barnkonvention. Tyvärr verkar de sakna dessa rättigheter i Sverige om deras föräldrar skulle hamna i ekonomiskt trångmål — något som barnen inte rår för.
När barn som en gång blivit vräkta får lite större insikter om samhället finns risken att de känner sig svikna,
Nedslående rapport
Totalt vräktes 674 barn förra året enligt Kronofogdemyndighetens siffror — det är två barn om dagen som utsätts för vräkning, vilket innebär en ökning på 17 procent.
Det fortsätter samtidigt att öka vilket Kronofogdemyndigheten nyligen kunde konstatera i en rapport.
Mörkertalet är dessutom stort, skriver Hem & Hyra.
Samtidigt som fler barnfamiljer hamnat i svåra ekonomiska situationer, har antalet utbetalade bistånd sjunkit, vilket innebär att det blivit svårare att få försörjningsstöd, trots stigande behov.
Enligt Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen, tar domstolar sällan hänsyn till barnkonventionen i sina avgöranden. Vanligtvis hoppar hyresnämnden och hovrätten i regel över det steget.
“Många domar använder standardformuleringar där det står att barnets bästa inte getts avgörande betydelse. Det är inte tillräckligt”, säger han.
Senaste nytt
Nya socialtjänstlagen knapphändig mot vräkning
Pia Kjellbom, forskare på Linköpings universitet som studerat vräkning av barn, är skeptisk till att den nya socialtjänstlagen kommer att förändra utvecklingen.
“Vi har barnkonventionen redan idag så jag har svårt att se att den nya socialtjänstlagen skulle ha en större effekt. I den nya socialtjänstlagen står det ingenting om barnvräkningar”, berättar hon.
Det är förvånansvärt, med tanke på att i genomsnitt vräks två barn om dagen.
Hon konstaterar att någon översyn av ekonomiskt bistånd inte finns med i den nya socialtjänstlagen. Hur ska sociala myndigheter då kunna hjälpa barnfamiljer som hamnat i ekonomiska svårigheter? En viktig fråga eftersom den problematiken ligger till grund för de flesta vräkningar.
Förebyggande arbete
En positiv utveckling i det svåra är att Kronofogden börjat arbeta förebyggande i samarbete med hyresvärdar och socialtjänst.
“Om hyresvärden redan vid den första uteblivna hyran tar kontakt med hyresgästen och tillsammans försöker hitta en lösning, är risken mycket mindre att det går så långt som till vräkning”, säger Kim Jonsson, projektledare på Kronofogden.
Läs också:
Hundratals barn vräks: “Djupt oroande”. Dagens PS
Hemlöshetens pris: Sex månaders fängelse
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.