News55

Allt fler åldersdiskriminerade äldre startar eget

Artikelbild
VÄSTERÅS 20130423
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 dec. 2016

Att många äldre startar företag beror till stor del på åldersdiskriminering på arbetsmarknaden. 50-plussare står för var fjärde nystartat företag i Sverige. – Den siffran är så pass stor att man studsar på den, den är slående stor, säger Clary Krekula, docent i sociologi vid Karlstad universitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt fler 50-plussare startar företag efter att de blivit diskriminerade på arbetsmarknaden på grund av sin ålder, men forskning saknas inom området äldre personerns företagande och villkor på arbetsmarknaden, rapporter P4 Värmland.

Nyligen gav Forskningsrådet tre miljoner kronor till forskare vid Karlstads universitet i syfte att utveckla projektet ”Företagande sent i livet”, ett projekt där man vill förutsättningarna för företagande och hur det påverkar företagarnas åldrande och pensionsålder.

Clary Krekula är docent i sociologi vid Karlstad universitet och en av de som kommer driva projektet.

– Att var fjärde nystartat företag idag startas av personer som är äldre än 50 år, den siffran är så pass stor att man studsar på den, den är slående stor, säger Clary Krekula till P4 Värmland.

      LÄS MER: Allt fler pensionärer startar eget

“Äldre kallas inte till intevjuer och blir inte anställda”

– Det är framför allt rekryteringsituationer som det handlar om. Äldre kallas inte till intervjuer när de söker jobb och de blir inte heller anställda. Vi kan också se det i den form av långtidarbetslöshet som finns, att långtidsarbetslöshet stiger från 40–45-års åldern och sedan blir det större med tilltagande ålder, säger Clary Krekula till P4 Värmland.

Forskningsprojektet ”Företagande sent i livet” är ett treårigt projekt som startar i januari 2017. Clary Krekula ser fram emot att djupdyka i ett område som fram till nu har varit relativt outforskat och som berör många.

ANNONS

– Jag tror att vi kan bidra med viktig forskning som berör många. Naturligtvis kan ju den som själv går och funderar på att kanske starta ett eget företag ha glädje av att se de resultat som vi kommer fram till. Vi tror också att forskningen kommer att vara viktig för att belysa debatten om ett förlängt arbetsliv, säger Clary Krekula till P4 Värmland.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS