News55

Brandbomb i Norrköping – många evakuerades

Artikelbild
Boende i Norrköping evakueras efter att ett misstänkt farligt föremål har hittats. Arkivbild. (Foto: Christine Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 14 apr. 2024Publicerad: 14 apr. 2024

Flera personer evakuerades sedan ett misstänkt farligt föremål hittats i centrala Norrköping. Det visade sig vara en brandbomb som inte utlösts.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi vet inte varför den inte har gått av, men den ser ut att vara hemtillverkad. Det är ren tur att det inte skett något riktigt allvarligt, säger polisens presstalesperson Mats Pettersson.

Polisen larmades om föremålet vid fyratiden på söndagsmorgonen. Flera kvarter spärrades av. Några timmar senare togs beslutet att börja evakuera en del boende medan andra var tvungna att stanna inne i sina bostäder.

Nationella bombskyddet kallades dit för att ta hand om föremålet, som låg i en svart sopsäck utanför en flerfamiljsfastighet. Bombskyddet kunde konstatera att det rörde sig om ett skarpt föremål, en brandbomb som inte lösts ut.

På eftermiddagen meddelade polisen att föremålet var säkrat och att de boende kunde få komma hem igen.

Brandbomben ska nu undersökas.

I och med att den inte lösts ut på avsett sätt finns det rimligtvis spår att säkra, både på påsen och på det som fanns i den, säger Mats Pettersson.

Polisen kommer att undersöka om det finns någon hotbild mot någon boende i huset och om det finns koppling till tidigare händelser i Norrköping eller till gängkriminalitet.

Det får förundersökningen visa, säger Mats Pettersson.

ANNONS

Den senaste tiden har Norrköping drabbats av flera sprängningar och skottlossningar. I början på mars skottskadades en person inne i en galleria och i slutet på mars inträffade en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus i staden.

Brandbomben utreds som förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Ingen misstänkt har gripits.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS