News55

Därför bör äldre bilförare genomgå synundersökning

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 nov. 2017

En av tio av de bilförare som deltog i Bilprovningens undersökning såg så pass dåligt att de inte hade fått körkort i dag. Nu vill initiativtagarna till undersökningen att äldre bilförare ska genomgå syntest, det rapporterar Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag lyder reglerna så att den person som en gång har tagit körkort för personbil aldrig behöver kontrollera sin syn igen. Då dessa personer kan vara en fara i trafiken vill Bilprovningen och flertalet optiker att äldre bilförare ska genomgå synundersökningar, det rapporterar SvD.

– Jag tycker att det borde vara obligatoriska synundersökningar från en viss ålder, åtminstone i samband med att körkortet ska förnyas. Och där får vi medhåll från många bilister när vi gjort den här undersökningen, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen till SvD.

      LÄS MER: Inför obligatoriska kontroller av äldre bilförare

En av tio hade en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav

Sedan nio år tillbaka har optikerkedjan Synoptik och Bilprovningen testat bilförares syn. Och enligt den undersökning som gjordes helt nyligen är bilister med dålig syn vanligt förekommande på våra vägar. Drygt 1 900 bilister fick sin synskärpa kontrollerad och resultatet visar på en olycksbådande trend. Enligt undersökningen hade en av sex av deltagarna i undersökningen så dålig synskärpa att de ser suddigt på en till två meters avstånd. En av tio hade en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav, skriver SvD.

Enligt Helene Hjertberg, legitimerad optiker hos Synoptik, finns flera varningstecken som man kan vara vaksam på. Till exempel att man börjar se sämre i mörker, att man är trött i ögonen eller får ont i huvudet, berättar hon för SvD.

Men det finns hjälp att få.

– Det finns en liten, liten klick som kan ha medicinska hinder men de allra flesta kan man rätta till med synhjälpmedel eller en operation, säger Helene Hjertberg till SvD.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS