News55

Dödsdom i Irak bekräftad – diplomat uppkallad

Artikelbild
Två svenskar uppges ha dömts till döden i Bagdad. Arkivbild. (Foto: Anmar Khalil/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Irakiska myndigheter har bekräftat att en svensk medborgare dömts till döden i Irak, meddelar svenska utrikesdepartementet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ytterligare två svenskar uppges ha varit häktade för inblandning i mordet på en gängkriminell man, men vilka eventuella straff de dömts till är oklart.

“Det finns uppgift om att ytterligare en eller två svenskar ska ha fått samma straff. Dessa uppgifter har inte kunnat bekräftas”, skriver UD:s pressjour till TT.

Utrikesminister Tobias Billström meddelade tidigare under torsdagen att Iraks toppdiplomat i Stockholm kallats upp till UD.

“Vid mötet framfördes Sveriges protester mot att svenskar i Irak dömts till döden och krav på att dödsstraff inte ska verkställas”, säger Billström i ett skriftligt uttalande.

Mycket oklart

Han konstaterade samtidigt att mycket fortfarande är oklart. Ett av syftena med att kalla upp Iraks chargé d’affaires var att begära klarhet om uppgifterna om ytterligare domar, skriver UD:s pressjour.

“Även om mycket fortfarande är oklart är det en allvarlig situation. Sveriges och EU:s hållning när det gäller dödsstraff är mycket tydlig. Vi fördömer tillämpningen av dödsstraffet. Vi motsätter oss det alltid, överallt och oavsett omständigheter”, säger Billström.

Suttit häktade

ANNONS

Det var i början av januari som en man, som tidigare haft en hög position i det kriminella Foxtrotnätverket i Sverige, sköts ihjäl i Bagdad.

Tre svenska män ska ha gripits misstänkta för inblandning i mordet. Familjemedlemmar till en av de dömda männen uppger för SVT att samtliga nu dömts till döden, vilket alltså ännu inte bekräftats.

Kristersson: Ska undersökas

Statsminister Ulf Kristersson kommenterade när han fick en fråga om uppgifterna på en pressträff.

Vi vet inte om det är korrekt, vi vet inte vad de i så fall skulle ha dömts för. Vi vet att vi är bestämda motståndare till dödsstraff. Sverige känner alltid ansvar för svenska medborgare, så vi kommer självklart att undersöka saken vidare, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS