News55

Drottning Silvia om sina 40 år på tronen

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 nov. 2016

För drygt fyrtio år sedan blev Silvia Sommerlath drottning av Sverige och ett av landets viktigaste ansikten utåt. Och det över en natt. – Det är en blandning av glädje och ödmjukhet. Det är mycket ansvar också, berättar hon i nya upplagan av årsboken "Det kungliga året 2016".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I år ges årsboken “Det kungliga året” ut för 39:e gången. I en ny intervju sammanfattar drottning Silvia sina drygt fyrtio år vid det svenska hovet, det rapporterar Expressen.

– Det är en blandning av glädje och ödmjukhet. Det är mycket ansvar också, berättar hon i boken.

Enligt drottning Silvia kunde dagarna på slottet, särskilt i början, bitvis kännas ensamma. Det hade delvis att göra med bristen på kvinnliga förebilder vid det svenska hovet. Prinsessan Christina, som nyligen drabbades av kronisk leukemi, var en av Silvias få kvinnliga förebilder.

“Ensamt kunde det vara naturligtvis”

– Men ensamt kunde det vara naturligtvis. Kungens mamma prinsessan Sibylla fanns inte i livet. Drottning Louise fanns inte heller där för att berätta om en drottnings uppgifter. Men prinsessan Christina fanns där. Kungens syster har givit mig mycket stöd, berättar Silvia i boken.

Dock gjorde alla vid hovet sitt bästa för att stötta och uppmuntra. Inte minst hennes man Carl Gustaf.

– Men alla ville väl. Alla ville stödja mig och ställde upp. Och kungen var underbar, han sade: “Säg vad du tycker, förklara vad du vill, säg vad du tänker göra!”. Han har verkligen stöttat mig, säger drottning Silvia i boken.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS