News55

Efter festivalkaoset – fler poliser kallas in

Artikelbild
Oroligheter bröt ut vid en eritreansk festival på Järvafältet i Stockholm förra året. (Foto: Ali Lorestani / TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 25 juli 2024Publicerad: 25 juli 2024

Tumult och kaos. Förra årets eritreanska kulturfestival kantades av våld och oroligheter. Inför årets festival har säkerheten skärpts.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera hundra regimkritiska demonstranter stormade förra årets festival. För att öka säkerheten inför årets evenemang, som inleds på torsdag på Järvafältet norr om Stockholm, har polisen arbetat på flera sätt.

Bland annat kommer området att kamerabevakas och polisresurser från hela landet har kallats in.

“Man gör annorlunda i år och det innebär bland annat att vi kommer att ha fler poliser”, säger Rebecca Landberg, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Flyttat demonstration

Polisen har även beslutat att avslå motdemonstranternas val av plats som nu ska hållas längre bort, på andra sidan E18 i förhållande till festivalen.

“Det är väldigt viktigt. Om det är större distans så blir det också lättare för polisen att hålla grupperingarna avskilda från varandra”, säger Rebecca Landberg.Stenar kastades

Förra året kastades stenar och andra föremål och tält och bilar sattes i brand. Över 50 personer skadades och nära 140 personer frihetsberövades. I en utvärdering från förra året kom polisen fram till att man inte hade väntat sig den omfattningen av våld, enligt Rebecca Landberg.

“Man var inte förberedd på att det skulle komma så många motdemonstranter med det våldskapital som var på platsen”, säger Rebecca Landberg.

ANNONS

Hon uppger också att det är svårt att avgöra hur många demonstranter respektive besökare som väntas närvara i år, men att polisen känner sig trygga i sitt säkerhetsarbete.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS