News55

Fem av tio solkrämer skyddar sämre än utlovat

Artikelbild
Solskydd för barn skyddar inte alltid så bra som det utlovas. Arkivbild. (Foto: Henrik Montgomery / TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Fem av tio solkrämer med solskyddsfaktor 50 har inte det höga skydd som de påstår, visar en norsk undersökning. Flera av dem är solkrämer för barn och säljs i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Av de fem granskade solkrämerna som inte höll måttet var tre märkta “baby” eller “kids,” visar undersökningen som gjorts av Mattillsynet, Norges motsvarighet till Livsmedelsverket och kontrollmyndighet för kosmetika i landet.

En solkräm märkt med SPF 50+ hade i själva verket ett uppmätt skydd på 14, vilket innebär att den tillåtna märkningen skulle ha varit SPF 10. Två andra solkrämer märkta med SPF 50 hade ett skydd på mindre än 20, och borde ha märkts med solfaktor 15.

“När solkrämen inte ger det skydd som utlovats kan konsumenterna uppleva en falsk trygghet och utsätta sig för mer sol än de annars skulle göra. Fynden är därför oroande”, säger Rune Jemtland, senior rådgivare på Mattilsynets avdelning för kemisk livsmedelssäkerhet, i ett pressmeddelande.

De fem solkrämerna drogs frivilligt tillbaka från den norska marknaden. Men de finns fortfarande att köpa i Sverige. En av produkterna är dessutom svensktillverkad och säljs på apoteken.

På frågan om man kommer att titta närmare på de underkända solkrämerna i undersökningen svarar Läkemedelsverket via mejl:

“Åtgärder från Läkemedelsverkets sida kan inte uteslutas i dagsläget”, skriver Emma Västerlund, utredare på Läkemedelsverket.

Det svenska Läkemedelsverket gjorde i maj 2024 en egen granskning av solkrämer. Man analyserade dock inte innehållet utan tittade efter eventuella brister i märkning och dokumentation.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS