News55

Här är brotten som ökat mest

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 01 feb. 2024Publicerad: 01 feb. 2024

En typ av brottslighet, som ofta drabbar äldre, har ökat under 2023. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drygt 1,5 miljoner brott anmäldes totalt i Sverige under fjolåret, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Det är en ökning med fyra procent mer än under 2022.

Bedrägeribrotten sticker ut i statistiken med en 22-procentig ökning, rapporterar Sveriges radio. Ökningen syns tydligast i kortbedrägerier och det som kallas bedrägerier genom social manipulation.

En som fallit offer för detta är Gunilla från Småland som intervjuas av radion. Hon blev kontaktad av en person som påstod sig ringa från banken då man upptäckt att någon försökt att köpa en mobiltelefon för hennes pengar och att man skulle hjälpa henne att stoppa ett bedrägeri.

Lurades på 56 000 kronor

Hon konstaterar att den som ringde var mycket vältalig, pratade korrekt svenska och visste precis hur man skulle uttrycka sig.

– Jag fick någon obehagskänsla en stund. Jag sa ja, men är det här riktigt? Ja det ser du väl, sa han. Vi flyttar ju bara mellan dina konton och det är för att hålla undan pengarna från någon som försöker att ta dem från dig, berättar hon för radion.

Efter samtalet förstod hon att något var lurt. Inom loppet av en halvtimma spärrade hon bankkortet och gjorde en polisanmälan. Men ett köp på 56 000 kronor hade då redan genomförts av en annan person. Varken banken eller Allmänna reklamationsnämnden kunde hjälpa henne att få tillbaka pengarna, säger hon.

– Det är mycket som vi är duktiga på i min generation, men vi är inga hejare, och jag tror jag kan prata för många av oss, på att det här med att alla bankaffärer numera ska ske på nätet, säger Gunilla.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS