News55

Här är husmanskosten som är hotad

Här är husmanskosten som hotas
En klassisk maträtt har blivit svår att tillaga som förr.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 31 jan. 2024

En maträtt med gamla anor kan inte längre lagas som förr. Det finns något som hotar den klassiska maträtten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har blivit svårare att koka ärtsoppa. Skalet på den gula ärtan har nämligen blivit hårdare, rapporterar Sveriges radio.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

– Det är något som inte stämmer i detta, konstaterar Håkan Johnsson, vd på Kalmar Ölands trädgårdsprodukter, som varje år producerar 15 miljoner kilo färdiga ärtor till livsmedelsindustrin.

Det finns flera teorier kring mysteriet som gäckar odlarna.

– Det kan ha att göra med den väderleken vi hade vid skörd i fjol då det var torrare i början av perioden och mer regn senare. Sedan kan man fundera på om det har med genetik att göra, men det är ju under en längre period i så fall, säger Håkan Johnsson till radion.

Fenomenet med hårdare skal på ärtorna märks inte bara av på Öland, utan även på fler platser i landet.

– Samma gäller ju även om de odlas i Östergötland eller nere i Halland exempelvis, säger Håkan Johnsson.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS