News55

Här får du snabbkoll – EU-valet i sju punkter

Artikelbild
Jubel och chock på Miljöpartiets valvaka. Partiet ökade med 2,3 procentenheter. (Foto: Nicklas Thegerström/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Ytterhögern växer i flera EU-länder, samtidigt som en nordisk vänstervåg träder fram. Här är allt du behöver veta om EU-valet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1. De gick framåt bland de svenska väljarna

S, M, MP, V och L gick alla framåt bland de svenska väljarna. Störst blev S, med 24,9 procent av rösterna och fem mandat. M behåller platsen som andra största parti, och MP gick om SD till en tredjeplats. V stod för den största ökningen sedan förra valet. Även L gick framåt och får behålla sitt enda mandat i parlamentet.

2. De backade bland de svenska väljarna

SD backade i valet, för första gången hittills. Med 13,2 procent av rösterna blev partiet fjärde störst och behåller sina tre mandat. Även C och KD backade och får två, respektive ett mandat i parlamentet.

3. Konservativa EPP blir största partigrupp

Enligt EU-parlamentets prognoser blir kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP återigen största partigrupp. Enligt den senaste prognosen får EPP – där svenska M och KD ingår – preliminärt 185 mandat i det tillträdande parlamentet, nio fler än tidigare.

4. Ytterhögern växer

Ytterhögern växer i Europa. EU-skeptiskt konservativa gruppen ECR, där SD ingår, får 72 mandat, och Marine Le Pens ID landar på 58. Samtidigt finns ett stort antal ytterhögermandat bland de grupplösa, och partier som ännu inte meddelat vilken grupp de vill sitta i.

ANNONS

5. Majoritet för mittengrupperna

Resultatet ger en majoritet för de tre mittengrupperna i EU-parlamentet: konservativa EPP, liberala RE och socialdemokratiska S&D, med 401 av de 720 mandaten. Bland de konservativa har det funnits en vilja att samarbeta mer åt höger, med ECR, men det är något som de liberala och socialdemokratiska grupperna motsatt sig.

6. Vänstervåg i Norden

Trots en stark högervåg i EU går röda och gröna partier framåt i de nordiska medlemsländerna. I Danmark backar regeringspartierna, medan Socialistiskt folkeparti (SF), som sitter i den gröna gruppen, får ett nytt mandat, och blir största parti bland de danska väljarna. I Finland blir det liberalkonservativa samlingspartiet störst, men Vänsterförbundet står för den största ökningen, med två nya mandat. Även i Sverige går de rödgröna partierna framåt.

7. Vilka får toppjobben?

Nu väntar diskussioner kring vilka som får sitta på de tyngsta posterna i Bryssel: kommissionsordförande, rådsordförande och utrikeschef. Majoriteten för mittengrupperna gör att nuvarande kommissionsordförande Ursula von der Leyen väntas få stöd för att fortsätta på posten. Samtidigt finns spekulationer kring att exempelvis Emmanuel Macron vill få in Europeiska centralbankens förre chef Mario Draghi på en toppost.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS