News55

Här skärs det kraftigt ner på äldreomsorgen

Artikelbild
Tryggheten är omskakad bland de äldre på orten då nedskärningar ska göras inom äldreomsorgen. Arkivbild.
Tove Linder
Tove Linder
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 jan. 2024

En ekonomiskt pressad kommun tvingas göra nedskärningar i sin äldreomsorg och det skapar stor oro på orten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen Senioren rapporterar om nedskärningar inom äldreomsorgen i Åsele kommun, belägen i Västerbotten. Under 2023 upplevde 126 kommuner ekonomiska svårigheter, och enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) förväntas landets kommuner ha ett samlat underskott på sju miljarder kronor under 2024.

Utflyttningskommuner i glesbygd, som Åsele, är särskilt hårt drabbade. Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, påpekar till DN att över hundra kommuner förväntas ha ekonomiska underskott detta år, och många kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

DN har också pratat med kommunalrådet Andreas From (S) som anser att staten borde ta ett större ansvar för kommunernas ekonomi. 

– Jag vill framför allt att staten tar ett större ansvar för kommunernas ekonomi. Vi i små kommuner har ett lika stort ansvar som stora att tillhandahålla service till medborgare. Det blir allt tuffare, säger han till DN.

Oro för framtiden

Ett konkret exempel på nedskärningar inom äldreomsorgen är det särskilda äldreboendet Duvan i Åsele kommun, som snart kommer att försvinna. Stig Jonsson, som lider av svår epilepsi, uttrycker oro inför framtiden.

– Äldreboendet i Åsele är ju fullt. Och jag kan inte bo i en vanlig lägenhet här i Fredrika. Vad händer om jag får ett anfall mitt i natten och hemtjänsten har över en timme att köra. Vad händer med mig då? säger han till Senioren.

Även hemtjänsten påverkas av besparingarna och planeras att utgå från Åsele, som ligger 6 mil längre bort.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS