News55

Här varar giftermålen längst i landet

Artikelbild
STOCKHOLM 040213
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 14 feb. 2017Publicerad: 14 feb. 2017

Siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt visar att äktenskapen på den norrländska landsbygden håller betydligt längre än i storstadsregionerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2015 tog äktenskapen i Övertorneå i genomsnitt slut efter 42 år till skillnad mot i Sundbyberg och i Botkyrka där genomsnittet var 16 år, det framkommer i siffror från SCB som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– I storstan finns en yngre befolkning. Det är många som gifter sig, men fler äktenskap upphör på grund av skilsmässa, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

      LÄS MER: Allt fler par över 60 skiljer sig

Skilsmässor kommer relativt tidigt

I 25 år varar äktenskap i rikssnitt innan de tar slut på grund av skilsmässa eller dödsfall.

– Skilsmässor kommer relativt tidigt, ofta inom några år. I Botkyrka var det nästan fyra gånger fler personer som blev skilda under 2015, än som blev änka eller änkling, säger Tomas Johansson.

Men situationen ser olika ut i olika kommuner. Störst skillnad har man sett mellan avfolkningskommuner och storstadsregionerna.

– I kommuner som har en åldrande befolkning har äktenskapen i regel varat längre. Det är relativt få som är i början av sina äktenskap, vilket medför att andelen äktenskap som upphör till följd av dödsfall blir högre. Exempelvis var det nästan fem gånger fler personer i Övertorneå som blev änka eller änkling, än som blev skilda under 2015, säger Tomas Johansson, till Nyhetsbyrån Siren.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS