News55

Kinberg Batra om lappen: "Det var en annons"

Artikelbild
Anna Kinberg Batra, Stockholms landshövding, har hamnat i blåsväder. Arkivbild. (Foto: Jessica Gow/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Det begicks inte tjänstefel när en vän till Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) fick ett jobb som endast utlysts på en lapp i receptionen, konstaterar åklagare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var en annons, säger Kinberg Batra till TV4.

Nu ska Justitieombudsmannen (JO) utreda saken.

I en intervju med TV4-programmet “Efter fem” på tisdagseftermiddagen vill inte Kinberg Batra gå med på att det rörde sig om “en lapp i receptionen”.

Det är en medieuppgift. Det var en annons, säger hon.

Efter en längre ordväxling och på en rak fråga om var den var placerad medgav hon att det var i receptionen.

Det var en annons som sattes upp där.

Däremot, medger hon, har situationen utvecklats till en förtroendekris och hon säger sig förstå att medieuppgifterna som kommer fram kan ifrågasättas av allmänheten.

Det gör mig ledsen för jag försöker göra ett bra jobb.

ANNONS

Men att ha “dragit in gamla kompisar” nekar hon till.

Jag har försökt göra rätt.

Hon understryker också gång på gång att det är kompetens som styrt rekryteringarna.

Förundersökning läggs ned

Statsåklagare Thomas Forsberg, vid Riksenheten mot korruption, lade tidigare på tisdagen ned förundersökningen om tjänstefel. Lagen som rekryteringen misstänktes ha brutit mot – anställningsförordningen – är skriven på ett sätt som kan tolkas brett.

Den beskriver hur myndigheten “på ett lämpligt sätt” ska informera om hur man ska annonsera en anställning, säger Thomas Forsberg till TT.Sedan kan man tycka att man vill ha strängare krav, men det får lagstiftare bestämma.

Kinberg Batra har hamnat i blåsväder för flera rekryteringar, där Aftonbladet har avslöjat att toppjobb med höga löner gått till hennes vänner. Den förundersökning som läggs ned rör rekryteringen av en planeringschef vid länsstyrelsen, som utlystes på en lapp i receptionen i maj förra året med bara en sökande som resultat.

“Inte straffbart i sig”

ANNONS

En annan av de kontroversiella rekryteringarna, av en organisationsutvecklare i februari, utlystes aldrig. Den rekryteringen har inte ingått i förundersökningen, men ingår i utredningen som JO har inlett.

Thomas Forsberg säger att han förstår att rekryteringarna kan sticka i ögonen på folk.

Det är mycket man kan tycka är korrupt, som att anställa en vän, men det är inte straffbart i sig. Känslan av att saker och ting inte är objektiva är en upplevelse många har, och den är naturligtvis inte tillfredsställande. Det är lite sådant som JO tittar på.

Även länsstyrelsen ska utreda rekryteringarna internt.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig veckodag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS