News55

Lyxmäklare döms för mångmiljonsvindel

Artikelbild
Vy över exklusiva Strandvägen på Östermalm i centrala Stockholm. Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Stjärnmäklaren sålde bostäder för miljardbelopp i Stockholms innerstad. Men framgångssagan dolde grova brott och kopplingar till gängkriminalitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu döms han till fängelse i tre år och sex månader.

Mäklaren, som är i 40-årsåldern, döms för grovt bedrägeri, grovt försvårande av skattekontroll, sju fall av grovt bokföringsbrott och tre fall av grov näringspenningtvätt.

Hans advokat uppger till TT att han finner det anmärkningsvärt att tingsrätten dömer mannen för tre fall av näringspenningtvätt.

Mannens affärskompanjon döms för samma brott till fängelse i fyra år och sex månader. Båda beläggs med näringsförbud i fem år.

Två kvinnor döms också, varav en får två års fängelse och den andra villkorlig dom och dagsböter.

Stockholmsprofil

Nyutexaminerad etablerade sig mäklaren som en av landets mest framgångsrika med försäljningsvärden i miljardklassen. När Ekobrottsmyndigheten slog till i maj förra året blottades sprickor i den välputsade fasaden.

Mäklaren häktades misstänkt för grova ekobrott tillsammans med en jämnårig affärskompanjon och två kvinnor. I mars väcktes åtal för bland annat grova bedrägerier och grova bokföringsbrott.

ANNONS

Enligt åtalet användes falska inkomstuppgifter för att vilseleda banker att bevilja bolån. Bland annat ska affärskompanjonen och dennes fru fått lån på nästan 10 miljoner kronor på oriktiga grunder.

Mäklaren och affärskompanjonen åtalades vidare för grova bokföringsbrott, anklagade för inte ha bokfört affärshändelser på närmare 50 miljoner kronor.

Duon misstänks också för grov näringspenningtvätt i samband med flera bostadsaffärer där betalningen, enligt åtalet, kan ha härrört från kriminalitet.

Anställde gängkriminell

En av dessa gäller en lägenhetsaffär som 2019 förmedlades av mäklaren. Säljare var affärskompanjonen och köparen en 26-årig gängkriminell man som är internationellt efterlyst misstänkt för delaktighet i mordet på tolvåriga Adriana i Norsborg året därpå.

När 26-åringen ansökte om bolån uppgav han att han var fast anställd som it-ansvarig på mäklarbyrån. Enligt stjärnmäklaren var gängmannen anställd för att “dra in affärer”. Andra anställda som hörts i utredningen uppger att de aldrig hört talas om honom.

Joakim Lusensky, Mäklarsamfundets kommunikationschef, tror att domen och miljonsvindeln riskerar att påverka branschens anseende negativt.

Men vi har över 7 500 fastighetsmäklare i Sverige och det görs någonstans runt 170 000 affärer varje år. Den här typen av händelser är extremt ovanliga, men det gör dem inte mindre allvarliga.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS