News55

MSB: Här finns stor risk för översvämning i Sverige

MSB varnar för områden i Sverige där det finns betydande risk för översvämning
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 feb. 2024

26 områden i Sverige har en betydande risk för översvämning. Det framkommer av en ny översyn som gjorts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De översvämningshotade områdena finns utspridda över hela landet och drygt en halv miljon människor är bosatta i dem.

— Översvämningar inträffar regelbundet i Sverige och med de klimatförändringarna som vi ser ut att gå till mötes så kan dessa förväntas ske med en ökad frekvens. Detta visar på hur viktigt det är att arbeta med översvämningsrisker för att reducera både befintliga risknivåer och anpassa samhället till nuvarande, och med klimatförändringarna, kommande översvämningsrisker, säger Maja Coghlan i ett pressmeddelande.

MSB listar särskilt utsatta områden

Elva områden är utsatt för betydande risk, och risk för fler än en typ av översvämning.

Göteborg, Kristianstad, Norrköping, Stockholm, Halmstad, Kalmar, Malmö, Uppsala, Uddevalla, Gävle och Sundsvall räknas som särskilt utsatta.

– Även fast ett område tagits bort, eller inte är identifierat med betydande översvämningsrisk, kan det fortfarande ske översvämningar där och det kan fortfarande finnas en känd översvämningsproblematik. De 26 områden som är identifierade är de områden i Sverige som ur ett nationellt perspektiv bedömts få störst konsekvenser av en översvämning utifrån påverkan på befolkningen, människors hälsa, miljön, kulturarvet och ekonomisk verksamhet, säger Coghlan.

Nya som lagts till som riskområden är Eskilstuna, Gävle, Sundsvall, Varberg och Västerås. Samtidigt har Alingsås, Borås, Kungsbacka och Stenungsund tagits bort som riskområden sedan den senaste översynen gjordes 2018.

Fakta: Här är alla riskområden

ANNONS

26 områden som identifierats av MSB med betydande översvämningsrisk:

Eskilstuna, Falsterbo/Skanör/Höllviken/Ljunghusen, Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Haparanda, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Landskrona, Malmö, Norrköping, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Uppsala, Varberg, Västerås, Ystad samt Örebro.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS