Den äldre generationen tar allt större plats i det offentliga rummet - ofta i egenskap av inspiratörer. PR-konsulten John Mellkvist tycker sig se ett skifte i hur vi värderar människor som har levt ett långt liv. – Det sänder signalen att ålder inte sätter gränser och att man kan åstadkomma mycket bara man vill, säger John Mellkvist till News55.
Mest läst i kategorin
Veruschka von Lehndorff, 78, Iris Apfel, 95, och Lauren Hutton, 73, är några av de supermodeller som sent i livet blivit ikoner för några av världens främsta modehus. Att äldre hörs och syns allt mer vittnar om en större respekt för den äldre generationen, det menar PR-konsulten John Mellkvist.
– Företagen har insett att målgruppen är ekonomiskt stark och dessutom friskare och mer vital än någonsin tidigare. Därför har man börjat adressera seniorer på ett nytt sätt, till exempel genom att damma av gamla modellikoner. Att vara äldre och samtidigt vital har blivit något som allt fler upplever som spännande och inspirerande, säger John Mellkvist till News55.
LÄS MER: Formgivaren Joy Zandén debuterar vid 94 års ålder
Ger inspiration på flera plan
John Mellkvist har länge intresserat sig för representationen av livserfarna i reklam och marknadsföring och han välkomnar äldres intåg i det offentliga rummet. Att se 70-åriga stjärnmodeller med otrolig karisma ger inspiration på flera plan, menar han.
– Det sänder signalen att ålder inte sätter gränser och att man kan åstadkomma mycket bara man vill. Ju fler prestigefulla sammanhang där äldre syns, desto bättre. Självförtroendet kommer i takt med att det offentliga rummet förändras – det vill säga att äldre syns mer, tar mer plats och gör det på ett annat sätt än genom gnäll och intressekonflikter. Istället är de inspiratörer, säger John Mellkvist.
Så vad är det i vår tid som skapar ett utökat utrymme för äldre? Enligt John Mellkvist handlar det bland annat om att vi lever längre och friskare.
LÄS MER: Pensionärer får gestalta “det vackra åldrandet”
“Den utopiska tanken om evigt liv är mer verklig i dag än någonsin tidigare”
– Två av varandra oberoende forskarteam har kommit fram till att vartannat barn som föds i dag kommer att bli över 100 år och att dagens 70-åringar är lika kärnfriska som 1970-talets 50-åringar. Medicinska, forskningsbaserade och tekniska innovationer gör att vi lever längre och friskare och medvetenheten om detta börjar gro hos människor. Det förändrar våra attityder till åldrande och inte minst till dagens äldre befolkning. Den utopiska tanken om evigt liv är mer verklig i dag än någonsin tidigare.
Även inom det politiska landskapet har synen på äldre förändrats, menar John Mellkvist.
– I politiken har pensionärerna länge framstått som en missnöjesrörelse till vilken politikerna slängt ett köttben inför varje valrörelse, men nu har man börjat inse att äldre är en stark samhällskraft. Det har också funnits en tydlig höger/vänster-konflikt i frågan. Från vänster har man exempelvis drivit sex timmars arbetsdag medan man från höger drivit på att man ska jobba längre. Detta skulle inte behöva vara en konflikt om man tittar närmare på hur framtidens arbete utvecklas.
Att få ihop generationerna på arbetsmarknaden är något som John Mellkvist brinner för. Att rekrytera ungt har länge varit företagens främsta fokus, men i takt med att vi lever längre kommer vi också behöva jobba högre upp i åldrarna. Därför är det viktigt att arbetsmarknaden anpassas till äldre, menar John Mellkvist.
LÄS MER: Barbro Westerholm: “Vi behöver fler årsrika i beslutsfattande positioner”
“Arbetskraft går mer mot att bli tankekraft”
– Man skulle, genom att anpassa systemen efter människorna och inte tvärtom, kunna få arbete att handla mer om lust än tvång. Robotiseringen och automatiseringen kommer att skapa andra förutsättningar för de som vill fortsätta arbeta långt upp i åldrarna och även minska andelen fysiskt krävande arbete. Arbetskraft går mer mot att bli tankekraft.
Genom att utnyttja den erfarenhet som finns istället för att förbise den tror John Mellkvist även att samhället i stort skulle fungera bättre.
– Vi alla skulle må bättre om det fanns en större respekt mellan äldre och yngre. Framtiden tillhör ju oss alla, avslutar John Mellkvist.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet