News55

"Redo att försvara varje hörn av Norden"

Artikelbild
Försvarsministrarna Antti Häkkänen från Finland, Bjørn Arild Gram från Norge och Pål Jonson (M) från Sverige under militärövningen Nordic Response i mars 2024. Arkivbild. (Foto: Heiko Junge/NTB/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 30 apr. 2024Publicerad: 30 apr. 2024

En ny epok inleds i försvarssamarbetet, enligt fem nordiska ministrar med ansvar för försvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Som allierade står vi redo att försvara varje hörn av vår region”, uttalar de fem om visionen med gemensam planering, dialog om säkerhet och utveckling av försvarsindustrin.

“Vi, de nordiska länderna, är eniga i vår bedömning att Ryssland under överskådlig tid kommer att fortsätta att utgöra det största och mest direkta hotet mot Europas och världens säkerhet. Vi är lika eniga i insikten om att det krävs kollektiva åtgärder för att möta detta hot”, skriver ­försvarsministrarna Pål Jonson (M), Danmarks Troels Lund Poulsen, Finlands Antti Häkkänen, Norges Bjørn Arild Gram samt Islands utrikesminister Thordis Kolbrun Gylfadottir på DN Debatt.

De ser Norden och Östersjön som ett enda operationsområde och att försvaret av det ska “genomsyra” samarbetet.

Ukrainas försvar mot Rysslands invasion och krig är avgörande för Norden, enligt de fem.

“Därför är det vår plikt att fortsätta stödja Ukraina – med militär utrustning, utbildning samt humanitärt och ekonomiskt stöd – så länge som krävs”, framför de i artikeln.

De fem länderna har tillsammans 250 flygplan och 350 000 soldater, sammantaget. Länderna ska se till att det är möjligt att snabbt kunna ta emot och flytta “allierades trupper” till och inom regionen. Det inkluderar förstärkning från andra Natoländer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS