News55

S: Regeringen sviker löftet till sjukvården

Artikelbild
Socialdemokraternas ekonomiskpolitisk talesperson Mikael Damberg. Arkivbild. (Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 15 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2024

Socialdemokraterna hävdar att regeringen brutit löftet till sjukvården – och varnar för att det nu väntar uppsägningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta är en sjukvårdskris som slår stenhårt mot Sverige och svenska folket, säger Mikael Damberg.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg kallar regeringens budget “ett virrvarr av förslag” och en “underlig produkt”.

Vilken verklighet lever regeringen i, uppenbarligen någon annan. Det här är inte en budget för det svenska folket, säger Damberg.

Svenskarna hade förväntat sig en lösning för att stoppa “den akuta sjukvårdskrisen”, enligt Damberg. Han påminner om att statsminister Ulf Kristersson lovat att lägga en budget som ser till att ingen i svensk sjukvård ska behöva sägas upp.

När vi nu läser vårbudgeten blir det smärtsamt tydligt att Ulf Kristersson och regeringen bryter det löftet. Nedskärningarna, varslen och besparingarna ligger ju kvar.Pengar på konst

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt försvarar regeringens 6 miljarder till vården.

Min benägenhet att göra den här typen av åtgärder ökar inte när man läser om regioner som lägger ned en akutmottagning för att spara pengar, samtidigt som man lägger lika mycket eller mer på konst på sjukhusen.

Han framhåller att Tidöpartierna totalt har skjutit till 34 miljarder till regionerna och kommunerna, och att de har ett ansvar att prioritera kärnverksamheten.

ANNONS

Sluta göra fel saker, fortsätt för all del att göra rätt saker, säger Sjöstedt.

Miljöpartiet kallar det senaste tillskottet till vården för “ett plåster på såren”. Hur mycket MP är berett att lägga är oklart. I höstas ansåg partiet att regionerna behövde 14 miljarder mer än vad regeringen var redo att lägga då.

Nu kommer det att komma nya rapporter under våren och då får vi se hur mycket vi behöver lägga till, säger Janine Alm Ericson, talesperson för ekonomi.”Gas-lightar”

Vänsterpartiet anser att regeringen “gas-lightar” hela svenska folket.

Man genomför en historiskt stor nedskärning i sjukvården men kallar det en historisk satsning, säger V:s ekonomisk-politiska talesperson Ida Gabrielsson.

V:s besked till regionerna är 15 miljarder.

Centerpartiet varnar för att 500 miljoner inte på långa vägar räcker för att möta skolkrisen.

I ett läge där vi ser så många ungdomar på glid, ska tusentals behöriga lärare, kuratorer och annan skolpersonal behöva sägas upp. Just när så många ungas framtid står på spel försvagas skolan istället för att förstärkas, säger ekonomisk-politiske talespersonen Martin Ådahl.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS