News55

Så förbereder du din hund för nyårsafton

Artikelbild
Billy, en tolvårig engelsk springer spaniel, har utsetts till årets narkotikasökhund 2016.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 31 dec. 2016

Nyårsafton  är en uppskattad kväll för de flesta. Men för många hundägare är det allt annat än en avslappnande afton - speciellt om man har en ljudkänslig hund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyårsafton är den kväll på året som många hundägare helst skulle slippa – i alla fall om man har en orolig hund. Men det finns hjälp att få, menar Lina Gruvstad som är chefsveterinär på den digitala veterinärkliniken FirstVet. Det gäller bara att börja i god tid.

Lina Gruvstads bästa tips är att man i god tid börjar träna hunden på att vänja sig vid höga ljud, allra helst när hunden är valp. Vallhundsraser som exempelvis collies och vissa jakthundar brukar bli mest skrämda av fyrverkerier.

      LÄS MER: Sanna Nielsen: “Bjud in de som är ensamma i jul”

“Det behöver inte vara så komplicerat”

– Men det behöver inte vara så komplicerat. Se till att rasta hunden ordentligt i god tid före tolvslaget. Skapa ett hörn där hunden känner sig trygg, sätt på lugn musik och var i bostadens tystaste del när det låter som mest, säger Lina Gruvstad.

Något man också kan göra är att undvika att gå ut med hunden när det smäller som mest. För särskilt oroliga hundar finns receptfria hjälpmedel som avger feromon, ett ämne som utsöndras från tiken när hon är nära sina valpar och som verkar rogivande. Men i grund och botten är alla hundar olika och det gäller att hitta en metod som passar din hund bäst, menar Lina Gruvstad.

– En del hundar är ganska obekymrade, medan andra blir oroliga eller får ångest under lång tid, säger Lina Gruvstad.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS