News55

Så många äldre är beredda att byta parti

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 07 nov. 2017Publicerad: 07 nov. 2017

Gruppen äldre är för landets politiker viktig att ta hänsyn till - inte minst om de ska vinna seniorernas förtroende i valet. Hela varannan pensionär är beredd att lägga sin röst på ett annat parti än det de vanligtvis röstar på, det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett flertal förändringar i syfte att förbättra situationen för Sveriges seniorer – som sänkt pensionärsskatt, höjt bostadstillägg och höjd pension – har klubbats igenom den senaste tiden. Detta kan ses som ett tecken på att man från politiskt håll har insett att seniorer är en grupp att räkna med – inte minst i det kommande valet då drygt var fjärde väljare kommer vara pensionär, det skriver Expressen.

      LÄS MER: Professor: Klyftorna bland pensionärer kommer att öka

Varannan kan tänka sig att byta parti

Enligt en undersökning från SPF Seniorerna som publicerades i Expressen är hela varannan av organisationens medlemmar beredd att överge det parti de vanligtvis röstar på och istället lägga sin röst på ett som prioriterar seniorfrågor, berättar Stina Nordström, biträdande generalsekreterare på SPF Seniorerna.

– Undersökningen visar att man bekymrar sig mycket om äldrevården och sjukvården. Jag tror att många av de äldre väljarna kommer titta extra på vad partierna är beredda på att göra inom de här områdena som inte uppmärksammats i höstbudgeten, säger Stina Nordström till Expressen.

Äldreomsorg, pensioner och sjukvård ligger i topp på listan över de viktigaste äldrefrågorna, enligt SPF Seniorernas undersökning. Även bostadsfrågan är något som engagerar många äldre.

      LÄS MER: SPF Seniorerna: Hela pensionssystemet måste renoveras

Många äldre oroar sig för bostadssituationen

ANNONS

– Bostadsfrågan har seglat upp som extra viktig. Många är oroliga för att det inte ska finnas bra bostäder när man blir gammal. Vissa vill ha möjligheten att bo kvar hemma men vet inte om de har råd. Andra vill söka sig till speciella boenden eftersom de är rädda för att bli ensamma och isolerade, säger Stina Nordström.

Och att så pass många pensionärer är beredda att lägga sin röst på ett nytt parti är hon inte alls förvånad över.

– Våra medlemmar är trötta på att känna att man inte blir lyssnad på. Hade jag varit politiker eller partisekreterare hade det här väckt en väldigt stor eftertanke för hur varje politiker och parti tänker prioritera seniorfrågor i valrörelsen, säger Stina Nordström till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS