News55

Så räddar du fåglarna i vinter

Artikelbild
Glöm inte småfåglarna i vinter. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 16 jan. 2024

Det hårda vintervädret gör det tufft för fåglarna. Att människor gör en god gärning och hjälper till med vintermatning gör att fler fåglar överlever, enligt ornitolog.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sträng kyla och yrsnö kan göra livet svårt för vissa arter, exempelvis koltrasten och rödhaken. Koltrasten är till exempel beroende av frukt och bär under vintern när marken är frusen. Om det är ont om rönnbär kan äpplen som människor lägger ut bli livsviktiga, skriver TT.

– Vi har med vårt matande gjort det möjligt för dem att övervintra långt norrut, säger Anders Wirdheim, ornitolog inom Birdlife Sverige, Sveriges ornitologiska förening.

– Detta har inneburit en tydlig förändring jämfört med hur det var förr. Nu har vi koltrastar i Luleå, och de är helt beroende av fågelmatning, även om tillgången på rönnbär också spelar roll.

Fler stannar

Tidigare, innan det blev populärt att mata vildfåglar i Sverige, drog nästan alla trastar söder ut. De övervintrade i Västeuropa, bland annat i parker i Paris och Amsterdam. De flesta gör så än idag, men numera stannar en fjärdedel kvar i Sverige under vintern.

– Om alla som matar fåglar slutade skulle de få det väldigt besvärligt, konstaterar Wirdheim.

Rena frön är bäst för fåglarna enligt ornitologen. Foto: TT
ANNONS

ANNONS

God gärning

De flesta av stannfåglarna, som till exempel blåes och talgoxe är väl anpassade till vinterklimat.

– Men säkert är det så att fler individer överlever tack vare maten. I det perspektivet kan man väl säga att man gör en god gärning när man sätter ut mat, säger han.

Det är inte bara kylan som kan göra det svårt, utan även snön. Trastar, bergfinkar och bofinkar dras till fågelborden när snön faller. Gässen och ormvråkarna som har försökt att övervintra tvingas dra söderut.

Populär hobby

Det är väldigt populärt bland svenskarna att mata fåglar. Det framkom av en undersökning som gjordes för några år sedan att 400 000 till 500 000 hushåll i landet ger fåglar mat på vintern. Vildfågelmaten omsätter stora summor pengar.

Det finns dock en hel del dåliga produkter på marknaden, enligt Anders Wirdheim.

ANNONS

Bra mat

Det finns talgbollar som mest består av vetedeg och så kallade viltfågelblandningar är sällan intressanta för fåglarna.

– Rena frön är bäst, exempelvis solrosfrön och hampfrön, tipsar ornitologen.

Det går även att göra egen fågelmat, som talgbollar av kokosfett och margarin. Men det är inte alltid som resultatet blir lyckat.

– Jag misslyckades fullständigt en gång trots att jag gjorde på det sätt som man skulle. Fåglarna var helt ointresserade av mina bollar, säger Wirdheim.

Fakta om stannfåglar

I Sverige häckar ungefär 250 fågelarter varav merparten lämnar landet under vintern. Endast 27 procent, eller 66 arter, stannar helt eller delvis i Sverige under vintern. Denna grupp har ökat något i antal sedan början på 1900-talet, i viss mån som en effekt av klimatförändringen, och delvis som en följd av den omfattande fågelmatningen på vintern. Typiska stannfåglar är mesarna, kråkfåglar som skata och korp, samt domherre och sidensvans.

Källor: Birdlife Sverige, TT.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS