News55

Så utnyttjar kriminella ditt bankkonto

Artikelbild
Polisen uppmanar barn och unga att inte låna ut sitt bankkonto eller använda sitt Bank-id på uppmaning av någon annan. Arkivbild. (Foto: Oscar Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Den som lånar ut sitt bankkonto riskerar att göra sig skyldig till penningtvätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu inleder polisen en kampanj riktad till barn och unga – som riskerar att hamna i de kriminella nätverkens klor.

Att ta emot en swishbetalning på sitt bankkonto för att därefter skicka vidare eller ta ut pengarna i kontanter som lämnas över till någon annan kan tyckas harmlöst.

Men om pengarna kommer från bedrägerier, narkotikaförsäljning eller annan brottslighet gör sig den som hanterar pengarna skyldig till penningtvätt och kan dömas för brott.

Tillvägagångssättet har visat sig vanligt och de som upplåter sina konton är ofta ungdomar.

“Det är många som inte känner till att enbart hanteringen av pengar från brottslig verksamhet – att vara målvakt – är straffbar”, säger Carin Götblad, polismästare vid Noa, i ett pressmeddelande.

I en riktad kampanj i sociala medier uppmanar polisen barn och unga att inte låna ut sitt konto, swisha eller hantera kontanter åt andra. Efter sommaren ska även skolor få tillgång till undervisningsmaterial.

Risken är även att vad som upplevs som en småsak gör att unga dras in i kriminella nätverk, enligt Götblad.

“Om banken anser att en överföring är misstänkt och spärrar ditt konto, kommer du inte åt pengarna. Pengarna tillhör någon annan som nu har anledning att jaga dig för en skuld”.

ANNONS

För att betala av skulden kan den unge tvingas utföra ytterligare tjänster och kanske begå grövre brott, konstaterar hon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS