News55

S lotteri i nytt blåsväder – "lurar gamlingar"

Socialdemokraternas miljonlotteri
Magdalena Andersson och Socialdemokraterna reagerade starkt när Sverigedemokraterna tidigare i år förespråkade ett förbud mot partipolitisk lotteriverksamhet. (Foto: Jakob Åkersten Brodén / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 sep. 2024Publicerad: 12 sep. 2024

Socialdemokraterna anklagas för oklara köpvillkor och bristfällig information med sitt miljonlotteri. Köpare – ofta äldre personer – känner sig lurade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Partibunden lotteriverksamhet har ifrågasatts vid flera tillfällen, speciellt som Socialdemokraterna drar in miljontals kronor till partiet genom just detta. Det är främst den etiska problematiken som kommit i rampljuset igen, rapporterar Dagens Nyheter.

Den moraliska grundfrågan kretsar kring om politiska partier över huvud taget bör få ägna sig åt verksamhet som gränsar till spel.

Det har dessutom uppdagats att försäljningen ofta sker under oetiska former och att försäljarna fått instruktioner att medvetet undanhålla köpvillkoren.

Ringer från Barcelona – av skatteskäl

Lotteriverksamheten drivs genom A-lotteriernas dotterbolag Kombispel som i sin tur lagt ut försäljningen på Effective Communication med callcenters i Barcelona. Detta av rent skattemässiga skäl.

Antalet säljare av socialdemokraternas Kombilotter kan variera mellan 15 och 30 individer som hela dagarna gör så kallade cold calls till personer i Sverige, ofta under starkt insisterande.

“Det var som en grammofon. Jag vet att det är deras metod, särskilt på oss äldre. De fortsätter så människor blir trötta och säger ja till slut”, berättar 80-årige Ingvar Forsberg för DN.

För ett parti som säger sig värna svaga i samhället och motarbeta skattefusk rimmar verksamheten illa.

ANNONS
Försäljningsmetoderna liknar telefonbedrägerier, trots att det sker under fullt legala former. En statlig utredning som gjordes tidigare i år föreslog en lagskärpning. (Foto: Pexels)
ANNONS

Jämförs med telefonbedrägeri

Lotteriförsäljningen tycks i huvudsak rikta sig till äldre personer som inte alltid är medvetna om vad de ger sig in på. En viktig fråga som bör ställas är: Varför just äldre personer?

“Jag tyckte det var väldigt märkligt att det var Socialdemokraterna som stod bakom att man lurar gamlingar som inte har pengar” berättar Maja för DN.

Genom starkt insisterande, till gränsen på intrång, manipulerande argument och medvetet undanhållande om faktiska villkor, luras äldre personer att ingå otydliga köpavtal. Det liknar telefonbedrägerier trots att försäljningen sker under fullt legala former.

När man köpt ett abonnemang är det svårt att dra sig ur, trots att försäljning skett under oklara former. 2021 berättade Expressen att 8000 personer blivit skuldsatta hor Kronofogden genom lotteriförsäljningen.

Utredning ville skärpa regler

Partilotter är och förblir en omtvistad, het politisk fråga. Tidöpartierna meddelade tidigare i år att de vill se över regelverket i en statlig utredning för att eventuellt förbjuda verksamheten.

ANNONS

Utredaren har i linje med uppdraget tagit fram två förslag. Det första innebär ett förbud mot partipolitiska lotterier och det andra förespråkar skärpta regler.

Trots att något förbud inte föreslogs i utredningen finns det inget som tyder på att ett förbud inte skulle kunna läggas fram som förslag av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har tidigare gått ut med att de vill “dra åt kranen” för Socialdemokraternas finansiering, vilket socialdemokraterna starkt motsatt sig.

Läs också:

Antalet telefonbedrägerier mot äldre minskar

Regeringen och SD vill förbjuda partipolitiska lotterier

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS