Många äldre vill arbeta högre upp i åldrarna och antalet seniorer är skrämmande lågt i Sveriges riksdag, det skriver SPF Seniorernas förbundsordförande, Eva Eriksson, i en debattartikel i Aftonbladet.
Mest läst i kategorin
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson skriver i en debattartikel i Aftonbladet att den åldrande befolkningen, med all rätt, ofta lyfts fram som en av världens största utmaningar. Men hon anser också att de äldre borde ses som en stor potential för samhället och menar att behovet av att vara synliggjord och känna sig efterfrågad är avgörande för att leva ett bra liv.
Arbetsmarknaden består av föråldrade attityder, skriver Eva Eriksson, vilket gör det svårt för personer över 65 att vara med och bidra med sin erfarenhet och kompetens, även om många vill jobba högre upp i åldrarna. Enligt en undersökning som SPF Seniorerna gjort bland sina medlemmar visar att 43 procent var villiga att arbeta efter att de fyllt 67.
LÄS MER: SPF Seniorerna: “Hela pensionssystemet måste renoveras”
Leder till ett ensidigt samhälle
Även om en fjärdedel av väljarna består av personer över 65 år är det endast 2,6 procent av riksdagsledamöterna som valdes in i riksdagen 2014 seniorer. Detta anser Eva Eriksson är under all kritik och det får negativa konsekvenser. Till exempel signalerar det att personer som fyllt 65 inte längre efterfrågas i samhället, vilket kan leda till ett ensidigt samhälle i stället för ett mångsidigt, skriver hon. Eva Eriksson menar vidare att ett demokratiskt underskott uppstår vilket hon anser är oacceptabelt.
SPF Seniorerna uppmanar de politiska partierna att sätta fler 65-plussare högt upp på riksdagslistorna och att förbundet kommer att granska hur partierna arbetar för att få in fler seniorer på valbara platser i riksdag, kommun och landsting, det skriver Eva Eriksson i Aftonbladet.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.