News55

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Artikelbild
Finlands president Alexander Stubb och statsminister Ulf Kristersson (M) och höll pressträff efter bilaterala överläggningar. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 23 apr. 2024

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Det säger Kristersson under en gemensam pressträff på tisdagen med den finländske presidenten som traditionsenligt gör sitt första statsbesök i Sverige.

Sverige och Finland delar inte bara gemensam historia, vi delar också en gemensam framtid, säger Kristersson.

Under dagen har Kristersson och Stubb diskuterat bland annat säkerhets- och försvarspolitiska frågor – som stödet till Ukraina och förberedelser inför Natos toppmöte i Washington.

Stubb säger att han genast kände att den gemensamma vägen in i försvarsalliansen Nato skulle inleda en helt ny fas i förhållandet mellan Sverige och Finland.

Visst var vår relation alltid nära, men det att vi såg att vi var på väg mot ett Natomedlemskap betydde att vi också måste börja bygga på en integration av våra försvar inom Nato.

Ländernas Natomedlemskap ger mervärde åt försvarsalliansen på marken, i luften och till havs, enligt Stubb.

Nu har vi ett enormt ansvar. Vi är ett slags “front line state” för Nato i och med att vi har fördubblat Natos gräns mot Ryssland i och med Finlands medlemskap.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS