Kanske funderar du på att hyra ett fritidshus i sommar, eller att hyra ut en stuga som du själv äger? I så fall har experter på området en hel del tips att komma med som kan vara bra att känna till.
Mest läst i kategorin
Det finns över 600 000 fritidshus i Sverige och många passar på att hyra ut sina hus när de inte själva är där.
Den som hyr ett hus för att bo där tillfälligt under en kortare period har andra regler att förhålla sig till, jämfört med den som hyr ett permanentboende. Hyreslagen gäller inte för tillfälliga uthyrningar. Detta innebär att man som hyresgäst inte kan vända sig till hyresnämnden om man anser att hyran är för hög, vare sig i förhand eller efterhand.
Johan Perup är jurist på Hyresgästföreningen i Helsingborg, och beskriver kortfattat för Hem & Hyra hur principen för hur hyrorna sätts:
– Fri prissättning, säger han.
Dokumentera och undersök
Som hyresgäst är man dock inte helt rättslös bara för att man inte kan vända sig till hyresnämnden, om det uppstår en konflikt.
– Om det är en mindre nogaräknad som hyr ut kan den vilja klämma dig på pengar, säger Johan Perup.
Han rekommenderar att man som hyresgäst ska vara noga med några saker. Bland att dokumentera direkt när man kommer dit. Genom att fotografera och filmer så kan man minska konflikter om vad som fanns i boendet från början och i vilket skick det hade då. Det är just med hänsyn till skador och förluster som de flesta hyresvärdar kräver en deposition.
– Normalt besiktigar man ju inte när det är ett sådant hyresförhållande men det är väl värt att göra det, tipsar Johan Perup som säger att undersökningsplikten för den som hyr är ganska långtgående.
Skulle man hamna in en konflikt mellan hyresvärd och hyresgäst får den som är missnöjd vända sig til en tingsrätt. Då blir det oftast en process som kallas förenklat tvistemål, vilket innebär en lägre ansökningsavgift och ett tak för ombudskostnader.
Senaste nytt
ARN gäller inte
Det kan även vara bra att känna till att den som hyr av en privatperson inte kan vända sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).
De flesta företag väljer att följa ARN:s utslag, men dessa är bara rekommendationer. Så funkar det inte för privatpersoner, säger Johan Perup.
– För ett företag hade det varit mindre bra för dess goodwill än för en privatperson, säger han till Hem & Hyra.
Om du hyr ut – tänk på detta
Även den som funderar på att hyra ut sitt fritidshus har en hel del att tänka på innan det är dags att välkomna en hyresgäst till stugan. Här tipsar Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa, om vad du ska tänka på innan du hyr ut, enligt Hus & Hem:
- Rätt försäkringsskydd. Se till att du har en fritidshusförsäkring och komplettera den med ett så kallat drulletillägg. En sak som är viktigt tt veta är att försäkringen inte ersätter egendom som skadas eller stjäls av hyresgästen. Däremot så gäller försäkringen fullt ut för bland annat vatten- och brandskador.
- Besiktning och inventarielista. Innan och efter du hyr ut bör du besiktiga och fotografera fritidshuset, dokumentera eventuella skador och skapa en inventarielista.
- Hyresavtal. Upprätta ett klart och bindande hyresavtal med alla nödvändiga villkor och information. Det minskar risken för konflikter att ha ett välutformat avtal.
- Kommunikation med gästen. Ha en pålitlig och tydlig kommunikationskanal med gästen ifall vederbörande har frågor eller om du snabbt måste agera kring något.
- Checklista och tydliga instruktioner. Se till att skriva ner all viktig information och instruktioner för din hyresgäst. Till exempel om var saker finns i huset och hur det fungerar. Till exempel bastu, proppskåp, spis/ugn och placeringen av den inkommande vattenledningens avstängningskrans, för att undvika skador eller olyckor.
- Säkerhet. Var noga med säkerhet kring brandvarnare, brandsläckare, brandfilt och första hjälpen. Berätta om nödnummer och evakuering. Ha en bra kontakt med hyresgästen för frågor och eventuella problem.
Källor: Hem & Hyra, Hus & Hem.
Läs mer:
Här är fällorna du ska se upp för när du köper fritidshus
Varning: Sitter du på en tickande bomb?
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.