News55

Undersköterska åtalas för att ha tagit emot stort arv av patient på äldreboende

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 jan. 2016

En undersköterska i Stockholm lät en person som hon tidigare jobbat med på ett äldreboende testamentera 200 000 kronor till henne. Nu åtalas sköterskan för tagande av muta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

STOCKHOLM. Undersköterskan hade lärt känna kvinnan på ett Attendo-äldreboende via sin anställning där år 2010. Hon avslutade dock sin anställning ett år senare, detta eftersom hon fick ett nytt arbete som låg närmare hemmet, det säger hon i förhör.

      LÄS MER: Vårdaren sålde 90-åringens hus – nu går fallet upp i hovrätten

Undersköterskan har nu åtalats för tagande av muta eftersom hon låtit den äldre kvinnan testamentera 200 000 kronor till henne i mars 2013. Detta uppmärksammades av den äldre kvinnans kusin som i ett äldre testamente från 2011 fanns med som arvtagare, men som sedan försvann från det nya 2013-testamentet. Kusinen misstänker att undersköterskan upprättat ett nytt testamente för den äldre kvinnan utan hennes önskemål.

Tackade först nej till arvet

Undersköterskan säger i förhör att hon och den äldre kvinnan blev goda vänner och att vänskapen fortsatte även när hon avslutade sin tjänst på äldreboendet. Gällande testamentet som upprättades av den äldre kvinnan år 2011 var undersköterskan vittne till undertecknandet.

      LÄS MER: Dementa lämnas inlåsta och ensamma på Attendoboende

Men under 2013 blev hon uppringd av den äldre kvinnan som sade att hon ville ändra sitt testamente och hon ville bland annat ha med undersköterskan som arvtagare. Undersköterskan säger i förhör att hon inte insåg att det var fel och att hon först tackade nej till arvet men då blev den äldre kvinnan ledsen.

Aldrig ute efter den äldre kvinnans pengar

ANNONS

Gällande brottsmisstanken säger hon att hon aldrig varit ute efter den äldre kvinnans pengar. De två hade en fin relation och undersköterskan anser inte att hon gjort någonting fel när hon tog emot ett arv på de grunder som fanns trots att vänskapen startade genom anställning.

      LÄS MER: Glömdes kvar på toaletten

Verksamhetschefen säger i förhör att hon blev lite förvånad när undersköterskan plötsligt avslutade sin tjänst och att hon, när hon senare fick ta del av bouppteckningen, “lade ihop ett och ett” varför hon slutade.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS