News55

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Artikelbild
Ofta pratas det om plast på havsytan – men hundra gånger mer finns på havsbotten. Arkivbild. (Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Med hjälp av hundratals timmar filmat material från undervattensdrönare har forskarna skapat modeller som visar att mellan tre och elva miljoner ton plast vilar på havets botten.

Det är allt från hinkar och fiskenät till engångsbestick, påsar och flaskor, säger Denise Hardesty, forskare vid australiska forskningsmyndigheten CSIRO, som gjort studien tillsammans med University of Toronto.Då pratar vi inte ens om de små plastbitarna, som kan ha brutits ned eller fastnat i sedimentet. Det här är bara de stora sakerna som kan observeras med kamera på de här farkosterna, fortsätter hon.Mer på botten

Tidigare har mest fokus legat på de enorma mängder plast som nästintill bildat små öar som flyter runt i havet. Mängden till trots är det uppemot hundra gånger så mycket som vilar på botten.

De är ju inte riktigt öar som man kan gå på, det är missledande beskrivet av medier, utan mer som en soppa. Men det finns mycket mer på havets botten än som flyter runt på ytan, säger Hardesty.Stäng kranen

Ungefär hälften av skräpet beräknas finnas i kustnära områden, grundare än 200 meter. Det är också områden som ofta har en hög biologisk mångfald och riskerar därmed att ställa till mer skada.

Hardesty menar att lösningen på problemet är att “stänga av kranen”, alltså sätta stopp för den motsvarande lastbilslast av plast som varje minut hamnar i världens hav.

Vi behöver ändra vår relation till plast, sätta ett pris på den och behandla det som en värdefull råvara i stället för som skräp.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS