News55

Världens största "blindlunch"

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 29 nov. 2017

I regi av Tillgänglighetsarenan och Scandic Continental i Stockholm ägde världens största ”blindlunch” rum på onsdagen. Syftet var att sätta ljus på Internationella Funktionshinderdagen 3 december och nu siktar arrangörerna på Guinnessrekord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drygt 250 gäster från olika företag och organisationer fanns under onsdagen på plats på Scandic Continental i Stockholm för att luncha – i totalt mörker. Gästerna fick pröva på att äta lunch som synskadad.

– De här frågorna hamnar ofta ganska långt bak på prioritetslistorna, ett sätt att lyfta upp dem är genom att konkret visa hur det är att leva med till exempel en synskada. Det krävs inte mer än en blindmask för att gästen själv direkt märker hur viktigt det är med hjälp och service runt omkring. Den hjälpen är ingen självklarhet idag och det vill vi förändra, säger Magnus Berglund, tillgänglighetsambassadör på Scandic.

      LÄS MER: Så stöttar samhället dementa med annat modersmål än svenska

Vill göra samhället mer tillgänglighetsanpassat

Tillgänglighetsarenan består bland annat av SPF Seniorerna, Hissförbundet och Scandic och syftar till att göra samhället tillgängligt för personer med olika funktionsvariationer. Blindlunchen är ett sätt att belysa frågan.

Egentligen är den här typen av arrangemang ingenting nytt. Det som däremot är lite av ett under är att sammankomsten var så pass stor. Och 250 lunchgäster kan räcka för att man ska kunna kamma hem ett världsrekord och en notering i Guinness rekordbok.

“Sätter ett permanent fokus på frågorna”

– Antalet människor med funktionsvariationer kommer bara att öka i takt med att vi blir allt äldre, men till skillnad mot hur det var förr kommer vi att fortsätta resa och delta i nöjes- och kulturliv. Då behöver vi och andra aktörer möta den här efterfrågan, säger Magnus Berglund och fortsätter:

ANNONS

– Ett världsrekord kan tyckas vara en gimmick men det sätter ett permanent fokus på frågorna. Dessutom ger det oss något att slå till nästa år! avslutar Magnus.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS