Få saker förknippas lika starkt med den svenska sommaren som jordgubbar. Men bärens historia sträcker sig långt bak i tiden – och berättar om både klasskillnader, sommarstugor och självplock.


Mest läst i kategorin
Jordgubbar har inte alltid varit tillgängliga för gemene man.
Enligt måltidsforskaren Richard Tellström, intervjuad i Svenska Dagbladet, var det främst överklassen som njöt av de söta bären när de först började ätas i Sverige på 1700-talet.
Jordgubbar blev en del av sommarstugematen
Under 1900-talet blev det lyxiga bäret tillgängligt för allt fler. När handelsträdgårdar och kolonilotter blev populära, kunde också vanligt folk börja odla och njuta av bären.
När fler svenskar fick möjlighet att ha sommarstuga, växte också jordgubbens popularitet. Den blev en självklar del av semestermaten.
“Det är en slags sommarstugematkultur som driver intresset för jordgubbarna,” säger Tellström till SvD.
Senaste nytt
Självplock – en ny tradition
På 1950-talet började stora jordgubbsodlingar växa fram, särskilt i södra Sverige. Samtidigt fick fler svenskar bil, vilket gjorde det lättare att åka ut på landet och köpa sommarbären direkt från odlare.
På 1960-talet kom självplock. Många familjer började då åka och plocka sina egna – en sommartradition som lever kvar än i dag.
Lyxigare att äta jordgubbar “ur säsong”
I dag finns jordgubbar året runt – men att servera dem i fel säsong ses fortfarande som något exklusivt. Richard Tellström förklarar:
“Det är finare att servera jordgubbar på nyårsafton än på midsommarafton.”
Ingemar Hammarlund, ekologisk odlare i Ockelbo, är inte förtjust i de importerade bären . “Det ska ju finnas allting, alltid. Jag köper inga själv i alla fall”, säger han till SvD.
En känslig gröda med många fiender
Men att odla jordgubbar är inte helt lätt. Hammarlund berättar att ogräs som tistel och skadedjur som jordgubbsvivel är ständiga utmaningar. Dessutom är fåglar som kajor svåra att hålla borta från fälten.
Svenska jordgubbar är känsliga för väderväxlingar. För kalla vårar gör att säsongen förskjuts, och regn under skördetid kan förstöra hela fält. En blöt sommar är det värsta scenariot för en odlare.
Läs mer på News55: Drömsemestern kan förvandlas till skilsmässa: så undviker ni fällorna
Läs mer på News55: Han får inte ut övervakningsbilderna: Från sitt eget hus
ANNONS

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.