News55

Kampen för ozonlagret "stor global framgång"

Mätningar i studien har gjorts från stationen Jungfraujoch i Schweiz. (Foto: Foto: Jungfrau.ch/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 22 juni 2024Publicerad: 22 juni 2024

Det beskrivs ibland som krisen världens länder faktiskt lyckades lösa. Nu har forskare tidigare än väntat upptäckt en nedgång i nivåerna av de skadliga gaser som bryter ner ozonskiktet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Larmet kom på 1970-talet. Människans användning av freon i kylskåp och sprejflaskor riskerade att tunna ut ozonlagret som skyddar mot solens UV-strålning. För att begränsa användningen av freon skrevs Montrealprotokollet under 1987.

Nästan tre årtionden senare beskriver forskare insatserna för att rädda ozonskiktet som en “stor global framgång”.

Koncentrationerna av klorfluorkolväten (HCFC), en annan skadlig gas som gör hål i ozonskiktet, nådde sin topp 2021 och har minskat sedan dess – fem år tidigare än väntat, enligt en studie som publicerats i tidskriften Nature Climate Change.

“Framgångsrikt”

Även om minskningen mellan 2021 och 2023 var mindre än 1 procent pekar forskarna på att HCFC-nivåerna går i rätt riktning.

Många av de långlivade ämnen som bryter ned ozonet är också kraftfulla växthusgaser som värmer planeten – så om de minskar bromsar det också klimatförändringarna, framhåller forskarna.

Resultaten understryker vikten av att upprätta och följa internationella protokoll, säger huvudförfattaren Luke Western från University of Bristol.

Vid Chalmers tekniska högskola genomförs sedan 30 år tillbaka infraröda spektroskopiska mätningar av solen. Utifrån dessa går det att beräkna halten av olika ämnen i atmosfären.

ANNONS

“Vi har sett att koncentrationen av HCFC-22 (den vanligaste HCFC) har börjat stabilisera sig i hela atmosfären (inklusive den övre), vilket bekräftar förloppet som Wester et al. rapporterar om i Nature-artikeln”, skriver professor Johan Mellqvist i en kommentar till TT.

Han håller med om att “Montrealprotokollet varit väldigt framgångsrikt”.

HCFC är mindre dåligt för ozonskiktet än förbjudna freoner men kan ändå orsaka skador. Världen har därför enats om att överge även dessa kemikalier.

De har i sin tur ersatts med bland annat vätefluorkolföreningar (HFC) – som skonar ozonlagret men i stället bidrar till stigande temperaturer. Trots att ett avtal skrevs under 2016 för att minska användningen används HFC fortfarande i en rad produkter.

ANNONS

Tuffare kamp

En större nöt att knäcka kommer vara att överge klimatskadliga fossila bränslen, enligt Western. Montrealprotokollet påverkade en relativt liten industri och krävde bara att företag ändrade sina produkter – inte hela verksamheten.

På ett sätt är det nu en större best som måste besegras, säger Western till The Washington Post om kampen mot klimatförändringarna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]