News55

Allt klart – asylpakten spikad i EU

Artikelbild
Migranter på väg in till hamnen i Lampedusa ombord på ett italiensk kustbevakningsfartyg. Arkivbild. (Foto: Cecilia Fabiano/La Presse/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

EU:s nya hårdare migrationspolitik är slutligen i hamn efter formella klartecken från medlemsländerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu börjar striden om ännu tuffare regler.

De tio lagförslagen i EU-kommissionens asyl- och migrationspakt antogs ett efter ett med klar majoritet av EU:s finansministrar under ett möte i Bryssel på tisdagen.

Nejröster kom främst från Ungern och Polen, samt i enstaka fall även från Österrike och Slovenien.

Besluten var de sista formella och innebär att den nästan tioåriga oenigheten om en mer gemensam migrationspolitik är över. Medlemsländerna har nu nu två år på sig att uppfylla de nya reglerna, som bland annat ska skynda på utskickandet av personer som inte anses ha skyddsskäl i EU.

Samtidigt är kampen redan igång för att skärpa reglerna ytterligare. Länder som Tjeckien och Danmark går i spetsen för initiativ om att sköta asyl- och migrationshanteringen utanför EU, i stil med det avtal som Italien nyligen skrivit med Albanien.

Ett exempel på en modell som vi kan försöka och sedan utveckla, sade Tjeckiens premiärminister Petr Fiala på besök i Italien i måndags, enligt nyhetssajten Euractiv.

Enligt Fiala står nu 19 av 27 EU-länder bakom ett brev som håller på att formuleras till EU-kommissionen med önskemål om nästa steg på området.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS