News55

I USA börjar ett helt nytt liv efter 55-plus

Artikelbild
Bryson DeChambeau, left, hits out of a bunker onto the 18th green during the final round of the Arnold Palmer Invitational golf tournament Sunday, March 18, 2018, in Orlando, Fla. (AP Photo/Phelan M. Ebenhack)
Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 maj 2018

Cape Coral, Florida. När närmaste grannen Pete gick i pension efter 20 år som mordutredare i New Jersey hade han sparat i många år för att köpa ett hus i Florida. Med våldet i USA är det många poliser som inte får uppleva att bli senior, men Pete hade tur, som han själv säger. Men nu har Pete och hans fru Ginny flyttat igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter många års väntan kvalade han in i en så kallad Gated Community där minimiåldern är 55 år för att få köpa ett hus. Det var lite tragiskt. Paret kände sig tvungna att hitta ett boende innanför murar och med ständig vakt vid grinden. Anledningen enligt Pete var att många av de mördare hans vittnesmål skickat till långa fängelsestraff nu tjänat av sin tid och börjar släppas ut. Även om Pete hade en arsenal av vapen som han gärna demonstrerade så kände han sig inte trygg i ett vanligt bostadsområde.

Femtiofem är ett magiskt nummer i staterna. Inte bara när det gäller de välutrustade slutna bostadsområdena där man kan leva större delen av tiden utan att behöva komma ut i det öppna samhället.

      LÄS MER: Här i USA är döden smaklös – men en del av livet

Att vara senior i USA ger privilegier. När man uppnår 55 öppnas många nya dörrar. Kan du tänka dig en tidig middag före kvällsrusningen erbjuder många restauranger specialpris för seniorer. Och med de väl tilltagna portionerna är det självklart att ta med det som blir över i en doggybag till morgondagens lunch.

Som senior är det inte ovanligt med rabatter i varuhus och specialaffärer. Närmaste märkesbutiken för kläder erbjuder 20 procent på tisdagar till 55 plussare och när vi går på bio visar vi upp körkortet som bevisar att vi har senioråldern inne och får ”tre dollar off” på biljetten.

Här är man stolt över att ha nått 55 och får kalla sig senior, även om den officiella pensionsåldern är 65 år. Kvartersbanken erbjuder plötsligt kontokort utan årsavgift och bankfacket är gratis. Det gäller också checkhäftet. För även om vi ser USA som ett föregångsland så känns det 60-tal i vissa avseenden. Jag tänker på checkerna. Kortbetalningar är inte lika vanliga och när du betalar t ex. en hantverkare sker det med check. Lönen betalas också ut med check som löntagaren måste gå till banken att lösa in. Eftersom många får veckolön med utbetalning på fredagar har bankerna kvällsöppet för att alla ska få ut pengar till helgen.

När vi åker till nöjesparkerna i Orlando hyr vi kanske en större bil för att få plats för våra gäster från Sverige. Naturligtvis med seniorrabatt. Och det gäller förstås också hotellet som genast blir 180 kronor billigare per natt.

Både Universal Studios och Disney World ser till att vi slipper betala lika mycket i entré som de yngre – under 55 år. Vi seniorer och de allra, allra yngsta (som också får rabatt) hör nämligen till vinnarna hos Kalle Anka & Co.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS