News55

Så protesterar Spanien mot turister

Aktivister strejkar mot turism i Spanien
Aktivister strejkar mot turism i Spanien. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix / TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 19 apr. 2024Publicerad: 19 apr. 2024

I Spanien växer kritiken mot massturismen trots att det genererar stora intäkter för landet. På Teneriffa är sex personer inne på sin andra vecka med hungerstrejk. Det är de stigande bostadspriserna och hyrespriserna som försämrat levnadsförhållandena för lokalbefolkningen som ligger bakom den hårda kritiken, men även att miljön påverkas negativt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På södra delen av Teneriffa byggs just nu ett hotell och badort. Det är detta som de hungerstrejkande på Teneriffa vill stoppa – hittills förgäves då den spanska kongressen valt att inte pausa bygget. Samtidigt kräver personerna att även andra projekt på ön stoppas. Det rapporterar BBC.

Det finns anledning att reflektera över turismen, skriver Teneriffas handelskammare på sociala medier, enligt Sveriges Radio. Samtidigt varnar handelskammaren för “turismfobi”, då turismen är en viktig inkomstkälla på turistöarna. 

TV4 skriver att turismen står för 35 procent av ögruppens BNP och inte mindre än 40 procent av alla arbetstillfällen har kommit till tack vare turismen.

Proteströrelsen heter Canarias Se Agota; “Kanarieborna har fått nog”.

“Svårt hitta bostad”

Många av de boende på Kanarieöarna uttrycker att det är svårt att hitta en bostad när allt fler hyr ut till turister.

Inte mindre än 34 procent av de boende på Kanarieöarna riskerar att hamna i fattigdom eller social utsatthet. Det är den näst högsta siffran i Spanien, enligt BBC som hänvisar till statistik från National Statistics Institute.

Kanarieöarna hade 13,9 miljoner turister i fjol, enligt siffror från den lokala Handelskammaren, en ökning med 13 procent på ett år. Den kan också jämföras med öns befolkning på 2,2 miljoner, skriver den brittiska nyhetssajten. 

ANNONS

Hyrorna rusar på fler platser

Även på Ibiza protesterar lokalbefolkningen mot turismen som de menar ligger bakom bostadskrisen. Hemlösheten har ökat i takt med att hyrorna har stigit kraftigt. DN återger att det på vissa ställen rör sig om hyreshöjningar på 40-50 procent under det senaste året. 

Det har även förekommit tysta protester på Malaga där någon eller några satt upp klistermärken på semesterbostäder med texter som antyder att lokalbefolkningen trängts ut, enligt lokaltidningen Sur.
Ett annat land där det istället pratats positivt om turismen är Sri Lanka, som TT tidigare i år rapporterat om. Turismen har där bidragit till ett ekonomiskt lyft.

Under det senaste kvartalet ökade BNP med 4,5 procent, jämfört med -12,4 procent året innan. Landet har dock fått andra tillskott, bland annat i form av ett räddningspaket från IMF och en ordentlig skattehöjning för att fylla på statskassan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS