Nya långtidsprognoser från ECMWF pekar på att vi kan få en sommar som inte bara slår tidigare rekord – utan också håller i sig längre än många kanske är beredda på.


Mest läst i kategorin
Forskarna på ECMWF kallar förändringen blygsam – omkring en grads höjning i snitttemperatur jämfört med tidigare år. Men en grad är mer än det låter.
Spritt över tre månader betyder det fler heta dagar och längre värmeböljor, något som påverkar både människor och natur, skriver Aftonbladet.
Mika Rantanen, forskare vid Meteorologiska institutet i Finland, berättar att prognosen bygger på omfattande datamodeller och erfarenhet.
Det är ingen exakt vetenskap, men signalerna är tydliga: vi står inför en ovanligt varm sommar.
MISSA INTE: “Idiotiskt” – P4 byter ut klassiska trafiktutan
Norr undantaget
Det är inte hela landet som får ta del av den ökade värmen. De som planerar sommar i de nordligaste delarna av Sverige kan få uppleva en mer traditionell sommar.
Framför allt i Lappland och de norra fjälltrakterna ser det ut att bli normala temperaturer, särskilt under juni och början av juli.
För den som drömmer om svala kvällar på verandan gäller det dock att planera noga. Större delen av landet kan räkna med högre temperaturer, och den som bor i tätorter lär märka av värmen extra tydligt.
Städer tenderar att hålla kvar värmen längre än landsbygden, och effekten förstärks under heta sommarnätter.
MISSA INTE: Tuffare tider för äldreomsorgen när utvisningarna ökar
Senaste nytt
Värmen håller i sig även efter sommaren
Enligt prognosen kan den förhöjda temperaturen fortsätta långt in på hösten.
En förlängd sommar kan verka lockande, men innebär också att vi kan behöva tänka till kring hur vi skyddar oss mot värmen – även när semestern är slut.
Fjolårets sommar blev den varmaste som någonsin registrerats i Europa. Om årets säsong följer samma mönster kan vi vara på väg mot ännu ett värmerekord, något som enligt Mika Rantanen inte bör komma som en överraskning.
Klimatförändringarna gör att den långsiktiga trenden är tydlig: somrarna blir allt varmare.
MISSA INTE: Experten: Färre mygg i sommar – men nya hot växer fram
Så förbereder du dig
Att vänta på att värmen ska lägga sig är ingen bra strategi. Det gäller att vara förberedd, och det redan nu. Här är några saker som kan göra sommaren mer uthärdlig:
För det första: investera i en bra fläkt eller fundera på portabel luftkonditionering. Enkla åtgärder som att dra ner persienner eller använda mörka gardiner under de hetaste timmarna på dagen gör också stor skillnad.
Har du möjlighet kan det vara klokt att planera aktiviteter under tidiga morgnar eller sena kvällar, då temperaturen är något lägre. Och glöm inte att dricka vatten regelbundet, även om du inte känner dig törstig.
De som bor i större städer bör tänka extra på att ventilationen i hemmet fungerar som den ska. Stadsbebyggelse fångar och lagrar värme, vilket kan göra nätterna svåra om luften står stilla.

Inte bara en fråga för denna sommar
Forskare påpekar att även om enstaka varma somrar inte betyder att klimatförändringen accelererat, så följer årets prognoser den tydliga kurva som synts i flera årtionden.
Temperaturökningarna sker långsamt men obevekligt, och vi kommer troligen att få vänja oss vid allt hetare somrar.
“Förra sommaren blev ju den varmaste som vi uppmätt någonsin i Europa. Det ska bli intressant att se om den här sommaren slår ett nytt rekord”, avslutar Mika Rantanen.
Läs mer om ekonomi:
Panten på glasflaskor höjs – fler ska lockas att återvinna
Statistiken: Bolåneräntan stiger efter lång stillastående period
Experten: Då bör du inte vänta med att ta ut pensionen
ANNONS

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.