A-
A+

500-åriga skulpturer återbördas som 3D-kopior

Skulpturen 'Pietà with Donors', skapades i franska Biron, Dordogne, runt 1515 och ska nu kopieras i 3D.
Skulpturen "Pietà with Donors", skapades i franska Biron, Dordogne, runt 1515 och ska nu kopieras i 3D.
KonstTT-AFP

Förhandlingarna strandade. Men nu ska två franska renässansskulpturer äntligen få komma hem från Metropolitan Museum of Art i New York – i form av exakta 3D-kopior.

Annons

Annons

De 500 år gamla skulpturerna "Entombment of Christ" och "Pietà with donors" har funnits att se i New York på Metropolitan Museum of Art (The Met) sedan 1908. Nu ska de kopieras i 3D för att sedan transporteras till det franska slott där de tidigare stått.

Det ovanliga arrangemanget är ett avancerat teknologiskt samarbete mellan The Met och departementet Dordogne i sydvästra Frankrike.

Statyerna, som båda är från tidigt 1500-tal och skapade av en anonym skulptör, representerar två bibliska scener och stod under nästan 400 år i ett kapell i slottet Biron i Dordogne. De såldes av den sista markisen av Biron år 1907 till den amerikanske bankmannen John Pierpont Morgan, som då var chef för museets styrelse.

På 1950-talet försökte Dorgogne förhandla med The Met under fyra års tid för att få tillbaka statyerna, men förgäves.

2018 återupptogs förhandlingarna och den 15 februari i år togs beslutet att i stället göra exakta kopior på statyerna eftersom museet anses vara den säkraste platsen för originalen.

De exakta 3D-kopiorna av konstverken ska skapas utan att ens behöva flytta på dem. Kopiorna och flytten till det franska slottet väntas kosta närmare fyra miljoner kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.