A-
A+

Åklagare kräver fängelse för åtalade poliser

Förhandlingen har pågått bakom stängda dörrar i Södertörns tingsrätt.
Förhandlingen har pågått bakom stängda dörrar i Södertörns tingsrätt.
BrottTT

Två poliser i södra Stockholm som står åtalade för grovt narkotikabrott och grovt tjänstefel bör dömas till fleråriga fängelsestraff, anser åklagaren.

Rättegången i målet, som hållits bakom stängda dörrar i Södertörns tingsrätt i Huddinge, avslutades sent på torsdagen.

Åklagare Marianne Nordström yrkar på fleråriga fängelsestraff, och anser att straffvärdet ligger på mellan fem och sex år.

Den ena av poliserna är åtalad för två fall av grovt tjänstefel, brott mot tystnadsplikt samt grovt narkotikabrott.

Infiltrera gäng

Enligt den delvis maskade stämningsansökan påstås han ha påverkat en person "att infiltrera och ge information" om brott i ett nätverk. Det gjorde han trots att det fanns en tydlig hotbild mot personen, och trots att det inte ingick i hans uppdrag att hantera sådana källor.

Vidare ska han ha förmått personen att vara kontaktbar på telefon för nätverket, trots att avhopparverksamheten uttryckligen bett personen att ha den avslagen.

Brottet är grovt, anser åklagare Marianne Nordström, då mannen "allvarligt missbrukat sin ställning som polisman" och agerandet inneburit en risk för personens liv.

Den andra polisen är åtalad för grovt tjänstefel, brott mot tystnadsplikt, grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

Förpacka narkotika

Narkotikabrotten som de misstänks för gäller droger som bland annat ska ha transporterats, packats om och förvarats på ett olovlig sätt.

Båda poliserna förnekar brott, och advokat Jonas Granfelt som företräder den sistnämnda framhåller att det inte funnits brottsligt uppsåt.

Vår ståndpunkt är i första hand att narkotikabrotten ska ogillas och i den mån det har skett någon regelöverträdelse som kräver straffansvar ska det behandlas inom ramen för tjänstefelsansvaret, säger han.

Poliserna har suttit häktade sedan september och ingen av dem släpptes på fri fot när förhandlingen avslutades. Dom meddelas om två veckor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.